Huisvestingsverordering 2024

12 februari 2024

Voortaan heb je als huurder in sommige gemeentes wel eens een huisvestingsvergunning nodig. Wat is een huisvestingsvergunning? En wat betekent het als een gemeente een huisvestingsverordering heeft? Lees meer in het onderstaande artikel. 

Wat is een huisvestingsverordering? 

Een huisvestingsverordening is een regelgevend instrument dat wordt gebruikt door lokale overheden, zoals gemeenten, om het aanbod en de verdeling van huisvesting te reguleren.  
 
Deze verordeningen kunnen verschillende aspecten van huisvesting behandelen, zoals het vaststellen van regels voor huurprijzen, het bevorderen van betaalbare huisvesting, het reguleren van woningdelen of het vaststellen van criteria voor het toewijzen van sociale woningen.  
 
Over het algemeen is het doel van een huisvestingsverordening om de woningmarkt te reguleren en ervoor te zorgen dat alle burgers toegang hebben tot goede en betaalbare woonruimte. 

Kom ik in aanmerking voor een huisvestingsvergunning?

Of je in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning hangt af van de specifieke criteria die zijn vastgesteld in de huisvestingsverordening van de betreffende gemeente of regio. Deze criteria kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals je inkomen, gezinssamenstelling, woonsituatie, nationaliteit en andere relevante omstandigheden. 
 
Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning, zou je contact moeten opnemen met de gemeente waarin jouw toekomstige huurwoning is gelegen. Gemeenten hanteren namelijk verschillende regels. Zo gelden er in Den Haag andere regels dan in Amsterdam.  

Welke veranderingen hebben effect op mij als huurder in 2024? 

De liberalisatiegrens voor huurwoningen in Nederland wordt jaarlijks vastgesteld en kan variëren afhankelijk van de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. In 2024 is de liberalisatiegrens voor huurwoningen in Nederland vastgesteld op € 879,66 per maand. Dit betekent dat woningen met een maandelijkse huurprijs boven deze grens worden beschouwd als vrije sector huurwoningen, terwijl woningen met een huurprijs onder deze grens vallen onder de sociale huursector. 

Het is echter altijd verstandig om de meest actuele informatie te raadplegen, aangezien de liberalisatiegrens jaarlijks kan worden aangepast. Je kunt bijvoorbeeld de website van de Rijksoverheid raadplegen voor de meest recente informatie over de liberalisatiegrens. 

Betaalbaar huren bij vb&t Verhuurmakelaars 

vb&t Verhuurmakelaars biedt een breed aanbod aan betaalbare woningen in het middensegment. Deze woningen hebben een maandelijkse huurprijs variërend van €879,66 tot €1.177,61. Ben je geïnteresseerd in het huren van een woning in het middensegment bij vb&t Verhuurmakelaars? Controleer dan of je mogelijk een huisvestingsvergunning nodig hebt, zoals vereist in steden als Amsterdam, Den Haag of Zoetermeer. 

Daarnaast is het belangrijk om te verifiëren of je voldoet aan onze inkomenseisen. Schrijf je gratis in om te kunnen reageren op beschikbare woningen! 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan