Inkomenseis huurwoning

7 maart 2019

Wat is de inkomenseis voor een huurwoning in de vrije sector? Hoe hoog is de maximale huurprijs die ik aankan met mijn inkomen? En mogen onze inkomens bij elkaar opgeteld worden? Regelmatig krijgen wij vragen over de inkomenseis voor een huurwoning. Begrijpelijk! In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Jullie geven bij de Toewijzingscriteria aan dat het bruto maandinkomen 4 keer de maandhuur dient te bedragen en dat 3,5 keer bespreekbaar is. Wat houdt dat laatste in?

In principe hanteren wij de norm dat je (gezamenlijke) bruto maandinkomen 4 keer de maandhuur dient te bedragen. In de meeste gevallen accepteren wij 3,5 keer als norm. Echter wordt dit per individueel geval beoordeeld. Let op: bedraagt je inkomen tussen de 3,5 en 4 keer de maandhuur dan vragen wij standaard om een waarborgsom die maximaal 3 keer de huurprijs kan bedragen.

Hoe berekenen jullie of mijn bruto maandinkomen 4 keer de kale huurprijs bedraagt?

Ben je in loondienst? Dan mogen alle bedragen die op jouw werkgeversverklaring staan worden meegeteld. Denk aan: vakantiegeld, 13e maand en vaste bonussen/toeslagen. Dit totaalbedrag delen we door 12 maanden en de uitkomst zien wij als jouw bruto maandinkomen. Als je dit maandinkomen deelt door 3,5 dan kom je uit op  jouw maximale huurprijs bij vb&t Verhuurmakelaars.

Heb je een leuke woning gezien en wil je checken of je voldoet aan de norm? Deel dan jouw bruto maandinkomen (zoals hierboven beschreven) door de huurprijs en kijk welk getal eruit komt.

Bij zelfstandig ondernemers delen we het resultaat van een volledig boekjaar door 12 maanden en dit zien we als jouw maandinkomen.

Ik heb een medehuurder, mogen onze inkomens bij elkaar opgeteld worden?

Wij tellen het hoogste inkomen volledig mee, deze persoon wordt automatisch hoofdhuurder.  Een eventueel tweede inkomen van de medehuurder, tellen we voor 1/3e mee. Het bruto maandinkomen delen we door 3 en dit tellen we op bij het inkomen van de hoofdhuurder.

Ontvang je AOW/pensioen? Dan mogen beide inkomens volledig bij elkaar worden opgeteld!

Een WW-uitkering kunnen we helaas niet meetellen. Andere uitkeringen vaak wel, dit wordt echter per individueel geval beoordeeld.

Mijn bruto maandinkomen bedraagt niet minimaal 3,5 keer de kale huurprijs, maar ik heb wel eigen vermogen. Kan ik dan toch huren?

Eigen vermogen vanaf € 50.000,- wordt meegeteld. Naast dit eigen vermogen dient er altijd een vast inkomen te zijn. In dit geval is het niet erg als je lager uitkomt dan de norm van minimaal 3,5 keer. Je dient zowel het inkomen als het eigen vermogen aan te tonen.

Kom ik als zelfstandig ondernemer in aanmerking voor een huurwoning bij jullie?

Wij stellen als voorwaarde dat je al minimaal 1 jaar een eigen onderneming hebt. Wij vragen vervolgens om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar. Deze dient opgemaakt te zijn door een accountant of administratiekantoor. Wij hanteren het resultaat (netto winst voor belasting) als jouw jaarinkomen.

Belangrijk om te weten is dat wij iedere zelfstandig ondernemer vragen om een waarborgsom die 3 maanden de kale huurprijs bedraagt.

Hopelijk heeft dit artikel het één en ander opgehelderd over onze inkomenseisen en weet je nu tot welk bedrag je bij ons een woning kunt huren. Kijk voor meer informatie ook eens bij de Toewijzingscriteria op onze website. Wij helpen je in de nabije toekomst graag aan een nieuw thuis. Indien je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via 088-5454600 of info@vbtverhuurmakelaars.nl.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan