Betaalbaar wonen? Lees hier of je een huisvestigingsvergunning nodig hebt

2 februari 2023

In sommige gemeenten heb je een huisvestigingsvergunning nodig. In dit artikel vertellen we je wat het is, wanneer je het nodig hebt en wat er veranderd is dit jaar.

Voor sociale en middenhuurwoningen

Een gemeente kan huurwoningen aanwijzen waarvoor een huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd. Zonder in het bezit te zijn van een huisvestingsvergunning mag de woning niet worden gehuurd. Het doel van deze regeling is een betere verdeling van huurwoningen met een lagere huurprijs. Zo zorgt de gemeente ervoor dat sociale en middenhuurwoningen beschikbaar blijven voor de mensen met een inkomen dat hierbij past. Het is niet toegestaan om een woning te huren zonder vergunning indien dit wel verplicht is. Als je via een woningcorporatie een woning huurt, regelen zij de huisvestingsvergunning voor je.

Voorwaarden voor huisvestigingsvergunning

De voorwaarden om een huisvestigingsvergunning verschillen per gemeente. Bijvoorbeeld:

  • Je werkt of studeert in de gemeente of regio;

  • Je woont (of woonde al) in de gemeente of regio;

  • De woning past bij je inkomen en grootte van je gezin.

Wat verandert er in 2023?

Met ingang van 1 januari 2023 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden in de huisvestingsverordening. Zo is de liberalisatiegrens aangepast naar €808,06. Dit betekent dat een woning tot dit bedrag beschouwd wordt als een sociale huurwoning. Een woning met een huurprijs boven dit bedrag valt in de vrije sector.

In welke categorie een woning valt heeft invloed op hoeveel je maximaal mag verdienen om een huisvestingsvergunning te kunnen krijgen. Ook de inkomensgrenzen voor het verkrijgen van een vergunning zijn aangepast vanaf het begin van dit jaar.

Betaalbaar huren bij vb&t Verhuurmakelaars

vb&t Verhuurmakelaars heeft een uitgebreid aanbod aan betaalbare middenhuurwoningen. Dit zijn woningen met een maandhuur van €808,06 tot €1.104,- per maand. Wil je een middenhuurwoning huren bij vb&t Verhuurmakelaars? Kijk dan of je een huisvestigingsvergunning nodig hebt, zoals in de gemeenten Amsterdam, Den Haag of Zoetermeer.

Check ook of je voldoet aan onze inkomenseisen en schrijf je gratis in om te kunnen reageren op ons woningaanbod!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan