De Wwft en identiteitsbewijzen

15 juni 2020

Niet elke organisatie mag zomaar een kopie van jouw identiteitsbewijs maken. Het is daarom belangrijk dat je hier voorzichtig mee bent. Hoe zit dat dan bij makelaars? Wanneer je bij vb&t Verhuurmakelaars in aanmerking komt voor een huurwoning vragen wij om een kopie van jouw identiteitsbewijs. Dit doen wij omdat dit onze wettelijke verplichting is. Hoe dat precies zit leggen we in dit artikel uit.

Wwft

Voor makelaars geldt dat zij zich moeten houden aan de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft). Hierin staat dat de makelaar verplicht is onderzoek te doen naar de identiteit van de partij waaraan hij/zij een dienst aan zal verlenen. Er mogen geen diensten verleend worden aan anonieme partijen om te voorkomen dat er via makelaars, advocaten, notarissen en accountants geld wordt witgewassen of terroristische activiteiten worden gefinancierd. De makelaar is verplicht de volgende gegevens te verzamelen:
  • Geslachtsnaam
  • Voornamen
  • Adres
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • Aard, nummer, datum en plaats van uitgifte van het document

Wat betekent dit voor jou?

Bij vb&t Verhuurmakelaars zijn we ook verplicht onderzoek te doen naar onze kandidaat-huurders. Door een kopie te maken van jouw identiteitsbewijs voldoen wij aan onze wettelijke plicht. De gegevens die we hiermee verzamelen moeten we bewaren zolang als je huurder bent en vervolgens nog 5 jaar daarna. Je mag zelf weten van welk identiteitsbewijs je ons een kopie geeft: een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Wel vragen je om je BSN-nummer door te halen. In ons "Mijn Dossier" hebben we hier een handige tool voor, de knop "Document Anonimiseren".

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan