Pas op voor phising mails!

16 november 2018

Helaas zijn op de (huur)woningmarkt steeds vaker fraudeurs actief. Het aantal gevallen van fraude is het afgelopen half jaar toegenomen. Ook Funda heeft de afgelopen maanden regelmatig te maken gehad met phishingacties.

Phishing: wat is het?

Door middel van phishing proberen oplichters achter jouw persoonlijke gegevens komen. Meestal doen ze dat door een e-mail te sturen die afkomstig lijkt te zijn van een bekend bedrijf, zoals Funda. Fraudeurs sturen zo’n e-mail naar duizenden accounts tegelijk. De boodschap van een phishingbericht is een nep-verhaal dat aanspoort om actie te ondernemen. Vaak is dat klikken op een link, die (mis)leidt je naar een frauduleuze website, die precies lijkt op de website van het bedrijf. Er wordt om jouw persoonlijke gegevens gevraagd (denk aan: login gegevens) en deze verstrek je dan niet aan het bedrijf, maar aan een oplichter die er misbruik van maakt.

Hoe herken je phishing?

  • Het e-mailadres van de afzender klopt niet. Check daarom of de domeinnaam die achter het apenstaartje staat je bekend voor komt.
  • URL’s / links zien er vreemd uit. Ga in het mailbericht met de muis op een link staan zonder er op te klikken. Als de link er vreemd uitziet, klik er dan niet op.
  • Controleer of er een hangslotpictogram in de zoekbalk staat. Bij phishingacties wordt dit pictogram vaak op andere plaatsen op een website gebruikt om je te misleiden.
  • Hoewel phishingmails steeds beter worden, bevatten deze vaak spel- en grammaticale fouten.
  • Een logo zegt niet alles. Om een mail echt te laten lijken, kunnen fraudeurs ook het logo en de vormgeving van Funda mails en pagina’s gebruiken.
  • Bijlagen bij phishingmails kunnen virussen en malware bevatten. Open bijlagen dus niet zomaar!
  • Wees op je hoede bij berichten die direct om aandacht vragen of dreigend overkomen, zoals ‘onmiddellijke actie vereist’ of ‘account geblokkeerd’.
  • Bedenk of de informatie kan kloppen. Zo vraagt Funda in een mail nooit om persoonlijke gegevens, zoals creditcard- en betaalpasnummers, bankrekeningnummers etc.
Voorbeeld phising mail Funda:

Phishing mail ontvangen?

Heb jij een ongewenste mail ontvangen van iemand die zich voordoet als Eigenaar/Verhuurder? Meldt het dan direct bij ons. Na constatering van een incident nemen wij direct passende maatregelen. Verdachte mails uit naam van Funda kun je melden via abuse@funda.nl.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan