Huisvestingsvergunning 2024

18 april 2024

Tijdens de zoektocht naar je droomwoning ben je het woord “Huisvestingsvergunning” vast al eens tegengekomen. Een huisvestingsvergunning is een officiële vergunning die sommige gemeenten vereisen voor het huren of kopen van een woning. Het doel van een huisvestingsvergunning is meestal om het aanbod van betaalbare woningen te reguleren en de leefbaarheid in bepaalde gebieden te waarborgen. 

Wat is een huisvestingsvergunning? 

Aan een huurwoning komen kan tegenwoordig knap lastig zijn. Dat is waarom de overheid de gemeentes gemachtigd heeft om huurwoningen aan te wijzen waar je een huisvestingsvergunning voor nodig hebt. Deze woningen mogen alleen gehuurd worden door mensen die in het bezit zijn van een huisvestingsvergunning. Deze kunnen zij verkrijgen wanneer zij voldoen aan bepaalde eisen, bijvoorbeeld een maximaal inkomen en specifieke gezinsgrootte.  

Voor welke woningen dien ik een huisvestingsvergunning aan te vragen? 

Zoals al eerder benoemd hoef je enkel een huisvestingsvergunning aan te vragen voor woningen waarvan de gemeente in de huisvestingsverordening heeft aangegeven dat je ze hiervoor nodig hebt. Dit zijn meestal de sociale huurwoningen (woningen met een kale huur tot €879,66), maar kunnen ook duurdere huurwoningen zijn, de zogenaamde middenhuur woningen.  

De voorwaarden voor een huisvestingsvergunning 

Niet iedereen kan aan een huisvestingsvergunning komen. Er zijn minimale voorwaarden die op nationaal niveau gelden, namelijk: 

  • Je moet minstens 18 jaar oud zijn; 

  • Je moet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, een geldig paspoort van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of een geldige verblijfsvergunning. 

Hoe vraag ik een huisvestingsvergunning aan? 

Een huisvestingsvergunning vraag je aan bij de gemeente waar je deze nodig hebt. Ga je huren bij een woningcorporatie? Dan hoef jij deze zelf niet te regelen en zal de woningcorporatie dit voor je doen. Huur je bij vb&t en is een huisvestingsvergunning nodig, dan zullen wij je hierover informeren. 

Waar heb ik een huisvestingsvergunning nodig? 

In diverse gemeentes in Nederland heb je een huisvestingsvergunning nodig voor aangewezen woningen. O.a. in Amsterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Utrecht en Diemen. Kijk op de website van de gemeentes voor de meest actuele informatie over huisvestingsvergunningen. 

Een totaaloverzicht van huisvestingsverordeningen is hier te vinden. 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan