Servicekosten

4 juli 2019

Bij sommige woningen op onze website staan servicekosten vermeldt. In veel gevallen zien je dit alleen terug bij appartementen. Toch verhuren wij ook enkele woonhuizen waar je deze kosten betaald. Servicekosten zijn de kosten die je maandelijks naast de kale huurprijs betaald. Maar wat houden deze servicekosten nu precies in?

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten zijn kosten die gemaakt worden voor een aantal algemene zaken. Denk bijvoorbeeld aan de elektriciteit, schoonmaak, onderhoud aan de lift en het wassen van de ramen in algemene ruimtes. Iedere huurder betaald hiervoor maandelijks een voorschot, wat tegelijk afgeschreven wordt met de huur.

Afrekening servicekosten

Één keer per jaar ontvang je een brief met de jaarafrekening. Hierin staat een overzicht van de daadwerkelijke servicekosten die gemaakt zijn. Is je voorschot te hoog geweest? Dan krijg je geld van ons terug. Heb je te weinig betaald? Dan betaal je het verschil aan ons. Verhuis je of ben je al verhuisd? Dan betaal je uiteraard alleen voor de periode dat je bij ons huurde. Je ontvangt de afrekening niet op het moment dat je verhuist, maar tegelijk met alle huurders in het gebouw. Het kan dus zijn dat je dan al een tijdje ergens anders woont.

Wanneer wordt het voorschot aangepast?

Elk jaar maken wij een berekening van de servicekosten. Verwachten we de komende periode hogere of lagere kosten? Dan passen wij het bedrag van het voorschot aan. In de servicekostenafrekening wordt het nieuwe voorschot voor het komende jaar vermeld.

Waaruit bestaan de servicekosten?

Hieronder vind je een korte uitleg van mogelijke soorten servicekosten. Het hangt van jouw woning af welke kosten gelden. Eerst lees je over de algemene servicekosten, dan over de eventuele stookkosten.

Algemene servicekosten

Administratiekosten

Wij maken administratiekosten om de servicekosten zorgvuldig te verwerken. Bijvoorbeeld het maken van de jaarlijkse afrekening en het berekenen van het nieuwe voorschot. Je betaalt standaard 5 procent van de totale servicekosten en 3 procent van de eventuele stookkosten aan administratiekosten.

Schoonmaak

Woon je in een gebouw met gezamenlijke ruimtes, zoals een gemeenschappelijke entree of trappenhuis? Dan verzorgen wij de schoonmaak van deze ruimtes.

Glasbewassing collectief

Hieronder vallen de kosten die wij maken voor het schoonmaken van de ramen. In veel flatgebouwen wassen wij zowel de ramen van de algemene ruimtes als de ramen waar je zelf niet bij kunt.

Groenonderhoud

Horen er gemeenschappelijke tuinen, veldjes, perken of heggen bij uw complex? Dan verzorgen wij het onderhoud hiervan.

Gas, water, licht voor de gemeenschappelijke ruimte

Dit zijn de kosten voor het verbruik van water, gas en/of elektriciteit in bijvoorbeeld de centrale hal of gezamenlijke berging in jouw gebouw. Wij verdelen deze kosten gelijk over alle woningen in het gebouw.

Stookkosten

Meestal betaal je kosten voor water, gas en elektra rechtstreeks aan jouw energieleverancier. Is jouw woning aangesloten op een centrale stookinstallatie in het gebouw? Dan betaalt je elke maand jouw stookkosten aan ons. Ook hiervan ontvang je elk jaar een afrekening, tegelijk met de algemene afrekening van de servicekosten.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan