Veiligheid tijdens de feestdagen

3 december 2020

Tips voor veilige feestdagen

De feestdagen staan natuurlijk in het teken van gezelligheid. Het hele huis is versierd en de kerstboom staat prachtig versierd te pronken in de woonkamer. Helaas brengen de feestdagen ook een groot risico op schade en brand met zich mee. Daarnaast zal de decembermaand dit jaar anders zijn dan we gewend zijn met de huidige corona maatregelen. Maar gelukkig kun jij veel doen om gezond en veilig de feestdagen door te komen. Lees hieronder onze tips voor veilige feestdagen!

Coronaproof de feestdagen door

Met grote groepen thuis afspreken zit er helaas niet in dit jaar. Maar gelukkig zijn er genoeg creatieve ideeën te bedenken om toch een beetje samen te kunnen zijn met de feestdagen! Woont jouw familie in de buurt? Stippel een leuke wandelroute langs alle huizen uit en ga op raamvisite. Zo kan je elkaar toch zien in deze gekke tijd. Of wat dacht je ervan om samen online cadeautjes uit te pakken? Stuur jouw geliefden cadeautjes of surprises per post, spreek met zijn alle een moment af om te videobellen en pak de verassingen gezamenlijk uit.

Voorkom inbraak

Vier jij de feestdagen wel bij familie/ vrienden of ga je een paar dagen weg? Zorg dan dat het huis er bewoond uit ziet. Laat een lamp branden of gebruik een tijdschakelaar. Zo houd je indringers buiten de deur.

Brandveiligheid

Veilig gourmetten

Maar liefst een derde van de Nederlanders haalt het gourmetstel onder het stof vandaan met kerst. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar dit brengt ook een risico op brand met zich mee. Let daarom op dat je het  gourmetstel (of de fondue pan) op een onbrandbare ondergrond en zorg dat er geen ontvlambare versiering in de buurt ligt.

Kerstboom

Een droge kerstboom kan in maar liefst 30 seconden volledig opbranden. Waar kun je op letten om te zorgen dat jouw kerstboom veilig de decembermaand door komt?
  • Een neppe of een echte?
Over het algemeen is een kunstkerstboom een stuk veiliger dan een echte kerstboom, mits deze is voorzien van en KEMA- en TÜV-keurmerk. Let hier dus goed op bij de aanschaf. Ga jij toch liever voor een echte kerstboom, houd de boom dan zo nat mogelijk. Een boom met kluit is een stuk veiliger dan een boom zonder. Geef de kerstboom met kluit dagelijks water. Bij een boom zonder kluit kan je een houder met waterreservoir gebruiken om uitdroging te voorkomen.
  • Waar zet je hem neer?
Plaats een natuurlijke boom bij voorkeur in de verste hoek van de kamer. Zo voorkom je dat de boom de uitgang blokkeert bij een calamiteit. Zet de boom stevig neer, op een plek waar hij niet omver gelopen kan worden en plaats hem niet te dicht bij brandbare materialen zoals gordijnen.

Versiering

Gebruik alleen goedgekeurde verlichting met KEMA-keurmerk. Zijn de kabels van de verlichting nog helemaal in tact? Controleer dit voordat je de stekker in het stopcontact steekt. Hang daarnaast slingers nooit in de buurt van verlichting en apparatuur die warm kan worden en schakel verlichting uit als je gaat slapen.

Let op met verlengsnoeren

Iedereen kent het wel, wil je het gourmetstel aanzetten, blijkt het stopcontact te ver weg te zijn voor het snoer. Dus hup, twee verlengsnoeren aan elkaar en het gourmetstel kan aan. Maar het risico op kortsluiting is erg groot, wat zelfs kan leiden tot brand! Koop dus een lang verlengsnoer zodat je jouw apparatuur en kerstverlichting veilig kan gebruiken. Rol de kabel van een verlengsnoer volledig uit. Op elkaar gerolde kabels kunnen de warmte moeizaam kwijt, de kabel wordt dan te heet met als risico dat ze in brand kunnen vliegen.

Kaarsen

Gebruik geen echte kaarsjes in kerststukken of in de boom. Kerststukjes zijn vaak gemaakt van ontvlambaar materiaal, levensgevaarlijk met kaarsen dus! Plaats kaarsen daarnaast altijd in een stevige houder op een vlakke grond en blaas ze uit als je de kamer verlaat.

Vlam in de pan

Je moet er niet aan denken, ben je het kerstdiner aan het voorbereiden, vliegt de vlam in de pan. Wat moet je doen als dit gebeurt?
  • Zet direct het fornuis en de afzuigkap uit
  • Dek de pan af met een deksel of bakplaat
  • Laat de pan staan!
  • Blus niet met water!

Sterretjes

Met een landelijk vuurwerk verbod in 2020 is het risico op schade door vuurwerk een stuk kleiner dit jaar. Sterretjes mogen nog wel afgestoken worden, maar zijn deze wel zo veilig als iedereen denkt? Nee: sterretjes zijn zelfs de meest gevaarlijke soort vuurwerk als je kijkt naar de cijfers. Mensen onderschatten de gevaren en verbranden zichzelf. Daarnaast zijn sterretjes ook regelmatig de oorzaak van een brand, door verkeerd gebruik. Steek sterretjes daarom buitenhuis af en ben voorzichtig, zeker in combinatie met kinderen en alcohol. Wil jij nog meer informatie over (brand)veiligheid rondom de feestdagen? Neem dan een kijkje op de website van de brandweer.

Wij wensen jou een fijne & veilige decembermaand toe!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan