Besparen op energie

15 februari 2019

Hoe bespaar je op energie nu in 2019 de energierekening met ruim 300 euro stijgt voor veel huishoudens? Waar komt deze stijging vandaan? En wat kun je doen om toch te besparen op je energienota? We leggen het je graag uit!

Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers, Nuon, Essent en Eneco, werd eind 2018 duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld € 327,-. Dat is een stijging van in 17% ten opzichte van het half jaar ervoor.

Stijging energiebelasting

De stijging wordt vooral veroorzaakt door een forse toename van de leveringstarieven voor gas en elektra en de stijgende energiebelastingen op gas. Sinds 2014 zijn de energiebelastingen en de kosten voor opslag duurzame energie met 68% gestegen. De totale energierekening is na een daling tussen 2014 en 2017 weer flink gaan stijgen. Tussen 2017 en 2019 is de totale energierekening met 30% gestegen en de belastingen met maar liefst 40%.

Energie besparen doe je zo

De stijging van je energierekening is een goed moment om eens te kijken hoe je kunt besparen op energie. Allereerst loont het om ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Verder kun je besluiten om te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp, maar dit is niet zo interessant als je een woning huurt. Toch zijn er ook hele simpele manieren, die geen (grote) investering vereisen om te kunnen besparen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:

Tips voor apparaten en verlichting

  1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik.
  2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label.
  3. Heb je een koelkast of vriezer van 8 jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima.
  4. Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
  5. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
  6. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

Tips verwarmen zonder verspillen

  1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar.
  2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Tips besparen op warm water

  1. Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
  2. Gebruik een waterbesparende douchekop die max. 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Op de verpakking van de douchekop staat vaak het waterverbruik vermeld.
  3. Ga onder de douche in plaats van in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie dan een douche van 5 minuten!
  4. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  5. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  6. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
Veel succes gewenst bij het besparen op jouw energierekening!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan