ED.nl | Huurprijzen vrije sector door het dak in Eindhoven, stijging van 17 procent

20 april 2022

De enorme piek van 17 procent moet volgens Prevoo vooral gezien worden als momentopname. ,,Zo kwamen in het eerste kwartaal van 2022 relatief veel appartementen vrij of nieuw op de markt. Die zijn per meter gemiddeld duurder dan een woonhuis.” 

“Goedkoper dan steden zoals Amsterdam en Rotterdam en duurder dan Groningen en Den Bosch.” 

Doorstroming loopt spaak

Ondanks deze nuance ziet NVM-voorzitter Onno Hoes een landelijke woningmarkt waarin de doorstroming volledig spaak loopt. Vooral door het gebrek aan aanbod in zowel koop- als huurwoningen. ,,Het gat tussen de sociale huursector en de koopwoningenmarkt is onoverbrugbaar geworden en ook in de vrije huursector blijven huurders zitten waar ze zitten.” 

Dat is volgens de NVM ook te zien in het aantal woningen dat van huurder verwisselde. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er landelijk dertig procent minder dan in het eerste kwartaal van 2021. VGM NL en de NVM baseren hun cijfers op basis van zo’n 50.000 huurtransacties in de vrije huursector. 

“Eigenlijk zit Eindhoven qua huurprijzen op het niveau dat bij de stad past”, zegt Eric Prevoo van het Eindhovense vb&t

Woning 200 euro duurder

In Eindhoven betalen huurders inmiddels bijna 1250 euro voor een gemiddelde huurwoning (88 vierkante meter) in de vrije sector. Ruim tweehonderd euro meer dan in het eerste kwartaal van 2021. Een woordvoerder van de NVM onderschrijft de conclusie van Eric Prevoo dat Eindhoven qua huurprijzen zit op het niveau dat past bij de stad. ,,Bij een vorige analyse was de conclusie dat Eindhoven juist wat achterbleef dus wellicht is er nu sprake van een inhaalslag. Een stad als Eindhoven trekt ook veel expats die na corona nu weer (terug)komen. Dat heeft ook invloed op de huurprijzen. Een ontwikkeling die we zien in alle grote expatsteden.” 

Prijsstijging op prijsstijging, waar ligt de grens? En wat zijn de gevolgen van de onrust in de wereld. De oorlog in Oekraïne en de enorme inflatie in Nederland? Het is volgens Prevoo van vb&t moeilijk te voorspellen. ,,Er zijn veel factoren die voor onrust zorgen maar aan de andere kant is er nog steeds een krapte op de woningmarkt en weinig werkloosheid. Er zijn dus nog genoeg mensen die een dure woning kunnen betalen.”  

“Er zijn veel factoren die voor onrust zorgen maar aan de andere kant is er nog steeds een krapte op de woning­markt en weinig werkloos­heid.” - Eric Prevoo, vb&t

Alle doelgroepen

Bouwen, bouwen en nog meer bouwen lijkt vooralsnog dus het beste antwoord. Maar voor welke doelgroepen? NVM- Voorzitter Hoes pleit ervoor niet alleen flink in te zetten op nieuwbouw van goedkope woningen maar in alle segmenten. ,,Dat helpt de doorstroming in de hele keten op gang en maakt bouwplannen ook eerder financieel haalbaar.” 

Een pleidooi dat in Eindhoven overigens maar deels omarmd wordt. Zo pleit de binnenkort vertrekkend wethouder Yasin Torunoglu (wonen) voor een nog groter aandeel sociale woningbouw dan de dertig procent die minister Hugo de Jonge nu eist. Volgens Torunoglu zou een verhouding 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent vrije sector beter zijn. 

Bijdrage bedrijfsleven

Eindhoven neemt wel maatregelen zoals de zelfbewoningsplicht die moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen en doorverhuren. Ook pleit Torunoglu voor steun van het bedrijfsleven. Grote partijen zoals ASML die veel kapitaalkrachtige expats naar de stad halen, drijven volgens hem ook indirect de prijs van woningen op. Volgens de wethouder mag daar wel iets tegenover staan. ,,Niet alleen in lobbywerk, maar ook daadwerkelijk in bijdragen in euro’s”

Publicatie: ED.nl. Lees hier het originele artikel.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan