Een winterklaar huis

21 januari 2019

5 tips om jouw huis winterklaar te maken, zo voorkom je vorstschade aan je woning!

De koude temperaturen hebben ons land weer bereikt! De eerste sneeuw is gevallen en het begint flink te vriezen. De winterpret kan beginnen, maar de kou is minder goed nieuws voor jouw woning. Door de lage temperaturen neemt de kans op vorstschade toe. Denk daarbij aan lekkages, gesprongen leidingen en hoge energierekeningen. Om jouw huis te beschermen geven we je een paar tips. Zo voorkom je schade door vorst en maak je jouw huis winterklaar.

1. Voorkom bevroren leidingen

Waterleidingen kunnen bevriezen tijdens koude periodes. Zorg er daarom voor dat de verwarming altijd aanstaat, ook als je niet thuis bent. Zet de thermostaat niet lager dan 16 graden, zodat er altijd warme lucht door de radiatoren circuleert. Check ook even of de verwarmingsketel in de anti-vriesstand staat.

2. Draai de buitenkraan dicht

Heb je buiten in de tuin een kraan? Draai dan de watertoevoer dicht zodra het gaat vriezen. Water dat bevriest zet namelijk uit, waardoor de kans groter is dat een leiding barst. Om dit te voorkomen laat je de waterleiding leeglopen, nadat je de de watertoevoer hebt dichtgedraaid.

3. Controleer of het regenwater goed wegloopt

Bevroren water kan schade aan het dak en de dakgoten veroorzaken. Heb jij een plat dak op jouw woning, berging, garage of tuinhuis? Bekijk dan of het water daar goed wordt afgevoerd. Zorg ervoor dat alle goten vrij zijn van bladeren en modder, zodat het water gemakkelijk weg kan.

4. Zorg voor goede ventilatie

Goede ventilatie houdt je woning schoon en fris. Wanneer je de ramen en deuren dichthoudt vervuilt de lucht in jouw woning. Je ademt namelijk gebruikte zuurstof uit en transpiratievocht blijft ook hangen, daardoor kan het zelfs vochtig worden in huis. Vochtige lucht warmt veel langzamer op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een raam of deur open en zorg voor goede luchtcirculatie.

5. Ontlucht de verwarming

Als je de verwarming een tijdje niet gebruikt kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat de radiator niet of nauwelijks warm wordt. Voordat je de verwarming gaat gebruiken is het raadzaam om het verwarmingssysteem te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. Deze is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Wil je extra warmte binnenhouden? Plak dan radiatorfolie achter de radiatoren.

Veel succes bij het winterklaar maken van jouw woning!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan