Huren in Den Haag, Zoetermeer of Amsterdam? Lees hier of je in 2022 een huisvestigingsvergunning nodig hebt

25 februari 2022

Wil je huren in Den Haag, Zoetermeer of Amsterdam? Dan heb je in sommige gevallen een huisvestigingsvergunning nodig. Vanaf 1 januari 2022 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. In dit artikel vertellen we je wat het is, wanneer je het nodig hebt en wat er veranderd is dit jaar.

Hoe werkt het?

Een gemeente kan huurwoningen aanwijzen waarvoor een huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd. Zonder in het bezit te zijn van een huisvestingsvergunning mag de woning niet worden gehuurd. Het doel van deze regeling is een betere verdeling van huurwoningen met een lagere huurprijs. Zo zorgt de gemeente ervoor dat sociale en middenhuurwoningen beschikbaar blijven voor de mensen met een inkomen dat hierbij past. Het is niet toegestaan om een woning te huren zonder vergunning indien dit wel verplicht is. Als je via een woningcorporatie een woning huurt, regelen zij de huisvestingsvergunning voor je.

Wat verandert er in 2022?

Met ingang van 1 januari 2022 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden in de huisvestingsverordening in Den Haag, Zoetermeer en Amsterdam. Zo is de liberalisatiegrens aangepast naar €763,47. Dit betekent dat een woning tot dit bedrag beschouwd wordt als een sociale huurwoning. Een woning met een huurprijs boven dit bedrag valt in de vrije sector. In welke categorie een woning valt heeft invloed op hoeveel je maximaal mag verdienen om een huisvestingsvergunning te kunnen krijgen. Ook de inkomensgrenzen voor het verkrijgen van een vergunning zijn aangepast vanaf het begin van dit jaar. De nieuwe inkomensgrenzen staan hieronder vermeld.

Wanneer heb je een huisvestigingsvergunning nodig in Den Haag?

Of je in aanmerking komt voor een huurwoning is afhankelijk van jouw inkomen ten opzichte van de huurprijs en het aantal punten van de woning.

 • Bij een woning met een huurprijs t/m € 763,47: Je hebt recht op een huisvestingsvergunning bij een belastbaar jaarinkomen tot € 49.013 per jaar.

 • Bij een woning met een huurprijs tussen € 763,33 en € 988,61 per maand OF een woning met een huurprijs boven € 763,47 per maand, maar met 185 of minder punten: Je hebt recht op de huisvestingsvergunning als je voldoet aan de volgende inkomensgrenzen:

 • Bij een huishouden bestaande uit één persoon: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 61.148,- per jaar zijn:

 • Bij een huishouden bestaande uit twee of meer personen: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 77.521 per jaar zijn.

Kosten huisvestigingsvergunning in Den Haag

De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn €48,25 in 2022. Lees verder op de site van de Gemeente Den Haag. Via een toets op de site van de Gemeente Den Haag kun je eenvoudig nagaan of je een vergunning nodig hebt én of je in aanmerking komt voor deze vergunning.

Wanneer heb je een huisvestigingsvergunning nodig in Zoetermeer?

Of je in aanmerking komt voor een huurwoning is afhankelijk van jouw inkomen ten opzichte van de huurprijs en het aantal punten van de woning.

 • Bij een woning met een huurprijs t/m € 763,47: Je hebt recht op een huisvestingsvergunning bij een belastbaar jaarinkomen tot € 48.825 per jaar.

 • Bij een woning met een huurprijs tussen € 763,33 en € 1010,84 per maand OF een woning met een huurprijs boven € 763,47 per maand, maar met 189 of minder punten: Je hebt recht op de huisvestingsvergunning als je voldoet aan de volgende inkomensgrenzen:

 • Bij een huishouden bestaande uit één persoon: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 67.669,- per jaar zijn:

 • Bij een huishouden bestaande uit twee of meer personen: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 77.669 per jaar zijn.

Kosten huisvestigingsvergunning in Zoetermeer

De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn €33,30 in 2022. Lees verder op de site van de gemeente Zoetermeer.

Wanneer heb je een huisvestingsvergunning nodig in Amsterdam?

Of je in aanmerking komt voor een huurwoning is afhankelijk van jouw inkomen ten opzichte van de huurprijs en het aantal punten van de woning.

 • Bij een sociale huurwoning van een woningcorporatie met een huurprijs t/m €763,47: Je hebt recht op een huisvestingsvergunning bij een belastbaar jaarinkomen tot €45.014,- per jaar.

 • Bij een sociale huurwoning van een particuliere verhuurder met een huurprijs t/m €763,47: Je hebt recht op een huisvestingsvergunning bij een belastbaar jaarinkomen tot €47.543,- per jaar.

 • Bij een woning met een huurprijs tussen €763,47 en €1041,76 mag het gezamenlijk inkomen van uw huishouden niet hoger zijn dan €64.407,-.

Kosten huisvestigingsvergunning in Amsterdam

De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn €60,90 in 2022. Lees verder op de site van de gemeente Amsterdam.

185 of 189 Punten?

Een woning krijgt punten gebaseerd op de voorzieningen aanwezig in de woning. Aspecten die meegenomen worden zijn bijvoorbeeld de oppervlakte van de woning en het aanwezige sanitair. Het puntenaantal kan worden opgevraagd bij de verhuurder.

Huren in Den Haag, Zoetermeer of Amsterdam?

Ben je op zoek naar een huurwoning in Den Haag of Zoetermeer? In het uitgebreide aanbod van vb&t Verhuurmakelaars vind je huurwoningen in deze veelzijdige steden. Kijk of je voldoet aan onze inkomenseisen en schrijf je in!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan