Huisvestingsvergunning Den Haag 2021

3 februari 2021

Huisvestingsvergunning Den Haag 2021: Bij het huren van een woning in Den Haag heb je in sommige gevallen een huisvestingsvergunning nodig. Vanaf 1 januari 2021 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. In dit artikel vertellen we je meer over de huisvestingsvergunning, wanneer je deze nodig hebt en wat er is veranderd in 2021.

Wat is een huisvestingsvergunning?

Een gemeente kan huurwoningen aanwijzen waarvoor een huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd. Zonder in het bezit te zijn van een huisvestingsvergunning mag de woning niet worden gehuurd. Het doel van deze regeling is een betere verdeling van huurwoningen met een lagere huurprijs. Een aantal gemeenten in Nederland werken met een huisvestingsvergunning, zo ook Den Haag. De Huisvestingsvergunning is per juli 2019 ingevoerd in Den Haag. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wanneer heb je een vergunning nodig in Den Haag?

Ben je van plan een woning te gaan huren in Den Haag die voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan moet je een huisvestingsvergunning aanvragen. Een vergunning is nodig bij een zelfstandige woning:
  • welke 185 of minder punten heeft. Hierbij is de huurprijs niet van belang
  • met een huurprijs van € 975,92 of lager (bedrag vanaf 1 juli 2020). Ook als de woning meer dan 185 punten heeft.
Bij het huren van een woning met een huurprijs boven de € 975,92 per maand én met meer dan 185 punten heb je geen huisvestingsvergunning nodig.

185 punten?

Een woning krijgt punten gebaseerd op de voorzieningen aanwezig in de woning. Aspecten die meegenomen worden zijn bijvoorbeeld de oppervlakte van de woning en het aanwezige sanitair. Het puntenaantal kan worden opgevraagd bij de verhuurder.

Wat verandert er in 2021?

Met ingang van 1 januari 2021 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden in de huisvestingsvergunning in Den Haag. Zo is de liberalisatiegrens aangepast naar € 752,33. Dit betekent dat een woning tot dit bedrag beschouwd wordt als een sociale huurwoning. Een woning met een huurprijs boven dit bedrag valt in de vrije sector. In welke categorie een woning valt heeft invloed  op hoeveel je maximaal mag verdienen om een huisvestingsvergunning te kunnen krijgen. Ook de inkomensgrenzen voor het verkrijgen van een vergunning zijn aangepast vanaf het begin van dit jaar. De nieuwe inkomensgrenzen staan hieronder vermeld:

Inkomensgrenzen

Of je in aanmerking komt voor een huurwoning is afhankelijk van jouw inkomen ten opzichte van de huurprijs en het aantal punten van de woning.

  • Bij een woning met een huurprijs t/m € 752,33
Je hebt recht op een huisvestingsvergunning bij een belastbaar jaarinkomen tot € 48.300 per jaar.

  • Bij een woning met een huurprijs tussen € 752,33 en € 975,92 per maand OF een woning met een huurprijs boven € 752,33, maar met 185 of minder punten.
Je hebt recht op de huisvestingsvergunning als je voldoet aan de volgende inkomensgrenzen:
  • Bij een huishouden bestaande uit één persoon: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 60.036,- per jaar zijn.
  • Bij een huishouden bestaande uit twee of meer personen: het belastbaar jaarinkomen mag maximaal € 70.036 per jaar zijn.

Kosten

De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn €47,15 in 2021.

Er zijn daarnaast nog een aantal aanvullende voorwaarden van toepassing bij het aanvragen van een vergunning. Lees verder op de site van de Gemeente Den Haag. Via een toets op de site van de Gemeente Den Haag kun je eenvoudig nagaan of je een vergunning nodig hebt én of je in aanmerking komt voor deze vergunning.  Klik hier voor meer informatie.

Huren in Den Haag

Ben je op zoek naar een huurwoning in Den Haag? In het uitgebreide aanbod van vb&t Verhuurmakelaars vind je huurappartementen in deze veelzijdige stad. Net als de stad is het huuraanbod divers, waardoor je altijd een passende huurwoning kan vinden. Den Haag is de ideale plek om te genieten van de voordelen van een grote stad én het strand dat dichtbij ligt. In Den Haag woon je op een zeer centrale plek in de Randstad die gekenmerkt wordt door het Binnenhof, grote kantoren en de multiculturele omgeving. Wil je een woning huren in Den Haag? Kijk dan of je voldoet aan onze inkomenseisen en schrijf je in!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan