Huisvestingsverordening Den Haag en Zoetermeer 2020

30 maart 2020

Op 1 juli 2019 ging de nieuwe Huisvestingsverordening voor de gemeenten Den Haag en Zoetermeer in. Vanaf 1 januari 2020 zijn hier een aantal kleine wijzigingen op geweest. De Huisvestingsverordening houdt in dat een gemeente regels kan stellen op het gebied van woningtoewijzing en urgentiebepalingen voor woningzoekenden. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de woningvoorraad in de gemeenten beschermd wordt. In dit artikel bespreken we een aantal kleine wijzigingen die per 1 januari 2020 van kracht zijn.

Hoe werkt het?

Als je een woning wilt huren heb je in sommige gevallen een huisvestingsvergunning van de gemeente nodig. Hiermee waarborgt de gemeente dat goedkope en middeldure huurwoningen beschikbaar blijven voor mensen met een inkomen dat daarbij past. Het betrekken van een woning waarvoor je een vergunning nodig hebt zonder vergunning is verboden. Als je een woning huurt via een woningcorporatie dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning voor je.

Den Haag

In deze gemeente gold voorheen dat huurders van woningen tussen de 142 en 185 punten een huisvestingsvergunning moesten aanvragen. Per 1 januari 2020 moet dit voor alle woningen met 185 punten of minder, ongeacht de huurprijs. Heeft de woning meer dan 185 punten, maar een huurprijs van €951,19 of minder? Ook dan is het nodig om een vergunning aan te vragen.  Om in aanmerking te komen voor een vergunning mag het belastbaar jaarinkomen van het huishouden maximaal €47.325 zijn bij een woning met een huurprijs tot en met €737,14 per maand. Voor een woning met een huurprijs tussen de €737,14 en €951,19 per maand of woningen met 185 punten of minder geldt dat het belastbaar jaarinkomen minder dan €58.583 (eenpersoonshuishouden) of €68.583 (meerpersoonshuishouden) mag zijn. Wil je een woning huren waarvoor je een huisvestingsvergunning nodig hebt en huur je niet via een woningcorporatie? Vraag dan een vergunning aan via de website van de gemeente Den Haag.

Zoetermeer

In de gemeente Zoetermeer geldt dat je een huisvestingsvergunning nodig hebt voor huurwoningen met een huurprijs lager dan €720,42 per maand. Ook bij een woning met minder dan 189 punten en een huurprijs onder de €972,75 heb je een vergunning nodig. Het aanvragen van een vergunning kan via de website van de gemeente Zoetermeer.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan