Huren in 2023: Welke invloed heeft de huidige wet op mijn situatie?

17 januari 2023

Een nieuw jaar betekent vaak veel veranderingen. Ook in 2023 zullen nieuwe wetten mogelijk invloed hebben op jouw (toekomstige) woonsituatie.

 

Huurliberalisatiegrens

De huurliberalisatiegrens was in 2022 €763,47. Dit betekent dat alle woningen boven dat bedrag in de vrije sector vielen. In de vrije sector heb je geen recht op huurtoeslag. De liberalisatiegrens van 2023 zal liggen op €808,06.

Puntensysteem op de schop

Om middeninkomens makkelijker aan een huurwoning te laten komen heeft het kabinet ingestemd het puntensysteem op de schop te nemen. Met dit puntensysteem wordt de waarde van een huurwoning vastgesteld. Voorheen vielen enkel sociale huurwoningen onder dit puntensysteem, nu wordt ook een deel van de vrijehuursector onderworpen aan dit systeem.

Het puntensysteem zal gelden tot 187 punten. Daar hoort een huurprijs van ongeveer €1100 bij. De regulering is van tijdelijke aard en zal gelden zolang er een schaarste is op de woningmarkt. De regulering geldt voor nieuwe huurcontracten vanaf 1 januari 2024.

Er is veel kritiek op dit huidige systeem. Onder anderen het NVM uit zorgen over het (verhuur)rendement op beleggingspanden. Het systeem zou ervoor kunnen zorgen dat beleggers hun panden verkopen, waarna de woningen opgekocht worden door particulieren die er zelf in gaan wonen. Ook bestaat de angst dat nieuwbouwprojecten van middenhuurwoningen stil komen te liggen, omdat er minder rendement valt te behalen dan verwacht.

Prijsplafond energie

In 2023 zullen huishoudens tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming dankzij het prijsplafond. De meeste huishoudens zullen hierdoor korting krijgen op hun energierekening.

Maximumtarief voor energie tot een bepaald gebruik

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;

  • € 1,45 per m3 gas;

  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan