Huuraanbod vrije sector verder gekrompen, Eindhoven blijft onder de gemiddelde vierkante meterprijs

8 mei 2024

Landelijke vierkante meterprijs neemt overal toe 

In het eerste kwartaal van 2024 is de gemiddelde prijs per vierkante meter voor vrije sector huurwoningen gestegen naar €18,30. Dat is een stijging van 8,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, toen de gemiddelde prijs per vierkante meter €16,85 bedroeg. Deze ontwikkeling benadrukt de voortdurende druk op de Nederlandse huurmarkt, waar een beperkt aanbod en een sterke vraag leiden tot toenemende huurprijzen. 

De huurprijzen stegen het hardst in Rotterdam, namelijk met 9% naar een gemiddelde vierkante meterprijs van €19,53. In Amsterdam zijn de huurprijzen nog steeds het hoogst, namelijk €27,00 per vierkante meter na een prijsstijging van 5,1%. In Den Haag steeg de vierkante meterprijs met 6,6% naar €19,39 en in Utrecht met 4,2% naar €20,68.  

In Eindhoven zagen we de laagste stijging, namelijk een prijsstijging van 2,4%. Met een gemiddelde vierkante meterprijs van €17,71 blijft Eindhoven als enige G5-stad onder het landelijk gemiddelde van €18,30. 

 

Gemiddelde vierkante meterprijs bij vb&t ook gestegen 

De gemiddelde vierkante meterprijs van verhuurde woningen in het eerste kwartaal van 2024 bij vb&t is €17,70. Dat is onder het landelijke gemiddelde van €18,30. Dat is een stijging van 28,5% ten opzichte van een jaar eerder, toen de gemiddelde vierkante meterprijs €13,78 bedroeg. 

In 3 van de vijf grootste steden in Nederland is de gemiddelde vierkante meter prijs bij vb&t lager dan het landelijke gemiddelde, namelijk in Rotterdam €15,04 p/m2, Utrecht €16,75 p/m2 en Eindhoven €14,26 p/m2. In Den Haag en Amsterdam zitten we bij vb&t boven het landelijke gemiddelde. In Den Haag zien we de gemiddelde vierkante meterprijs stijgen met 49,7% naar €19,32 en in Amsterdam stijgt de vierkante meterprijs met 12,3% naar €20,40.  

De prijsstijgingen bij vb&t ogen extremer dan de landelijke trends, omdat de portefeuille van vb&t sneller fluctueert door de wisseling in het aanbod van opdrachtgevers. 

 

Aantal vrijgekomen woningen neemt wederom af 

Het aantal aangeboden woningen in het eerste kwartaal van 2024 is gedaald met 27,9% naar 17.594 woningen, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Zeker 45% van het huuraanbod was afkomstig uit de vijf grootste steden. Dat is bijna 5% meer dan het voorgaande jaar. 

Ook meldt Pararius wederom dat het percentage aangeboden koopwoningen dat afkomstig is uit de huurmarkt is gestegen. Dit keer met een percentage van 7% ten opzichte van vorig jaar. Particuliere beleggers kiezen er steeds vaker voor om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen. 

Bij vb&t zien we een soortgelijke daling. In het eerste kwartaal van 2024 hebben we 22% minder woningen verhuurd ten opzichte van een jaar geleden. Hoewel een deel hiervan te wijten is aan de verkoop van huurwoningen, heeft het ook te maken met wisselingen in onze woningportefeuille. 

 

Gemiddeld aantal reacties landelijk neemt af 

Een vrijesector huurwoning kreeg ik het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 19 reacties, wat een lichte daling is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Het gemiddelde lag toen op 22 reacties.  

In Utrecht konden woningen de meeste reacties verwachten met een gemiddelde van 38 reacties. Dit zijn 8 reacties minder dan vorig jaar. In Den Haag waren de woningen ook populair, hier kregen woningen gemiddeld 30 reacties. Vorig jaar waren dat er 7 meer.  

Rotterdam was de enige stad waarin een stijging in het aantal reacties werd gemeten. Woningen konden hier rekenen op een gemiddelde van 33 reacties, wat een stijging is ten opzichte van 31 reacties een jaar eerder. 

Gemiddeld werd een huurwoning in de vrije sector 35 dagen online aangeboden. Een jaar eerder werd een huurwoning 32 dagen online aangeboden. 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan