Huurmarkt cijfers Q3 2023: Dalend aanbod, toenemende interesse.

15 december 2023

De huurmarkt is een dynamische markt waar op het moment veel gaande is. Hoewel de overheid alles inzet om meer woningen te bouwen, wordt de verhuursector ook onder druk gezet door de overheid. Ieder kwartaal worden de cijfers in de huurmarkt geanalyseerd. In dit artikel informeren van je over de actualiteiten in de huurmarkt. 

Dalend aanbod vrije huursector 

In een jaar tijd is het aantal te koop aangeboden woning dat afkomstig is vanuit de vrije huursector gestegen van 4% naar 7%, meldt woningplatform Pararius. Tegelijkertijd is het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders in een jaar tijd met 31,7% gedaald, terwijl de reacties op deze beschikbare huurwoningen blijft toenemen.  

Veel van het aanbod dat dit kwartaal te vinden was in de koopmarkt is afkomstig uit de huurmarkt. Dit is mede te wijten aan de overheidsmaatregelen voor verhuurders, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om de woningen te blijven verhuren. 

Gemiddelde huurprijs stijging 

De hoogste huurprijsstijging vinden we in Rotterdam, waar men gemiddeld €19,14 p/m2 betaalt voor een nieuwe huurwoning. Dat is 9,3% meer dan vorig jaar. In Amsterdam betaalden nieuwe huurders nog steeds het meest, namelijk €27,32 p/m2. Deze prijs is sinds vorig jaar met 8,2% gestegen. In Den Haag kostte een vrijgekomen huurwoning gemiddeld €19,14 p/m2, wat een prijsstijging is van 7,2%. In Eindhoven stegen de vierkante meter prijzen met iets meer dan 5% naar €18,36 en in Utrecht stegen de prijzen met slechts 0,6% naar €20,35 p/m2. 

Meer interesse in huurwoningen 

In het derde kwartaal van 2023 waren er gemiddeld 26 reacties via telefoon en mail van woningzoekenden, meldt Pararius. Vergeleken met 2022 is dat 13% minder, maar een verdubbeling ten opzichte van 2021. Vooral in de grote steden wordt een grote toename gemeten. Gezien het afnemende aanbod en de stijgende huurprijzen is dit een verontrustende ontwikkeling.  

Bij vb&t Verhuurmakelaars kregen woningen in Q3 gemiddeld 69 reacties. Dat zijn gemiddeld 43 reacties per woning meer dan bij Pararius. Bij vb&t Verhuurmakelaars hebben wij een actief zoekersbestand van ruim 20.000 zoekers (november, 2023).  

 

Bron: https://www.pararius.nl/nieuws/steeds-meer-huuraanbod-verdwijnt-naar-de-koopmarkt 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan