Huurtoeslag 2020

28 januari 2020

In 2020 zijn de regels omtrent de huurtoeslag veranderd waardoor meer huishoudens de mogelijkheid hebben om huurtoeslag aan te vragen. Je komt in aanmerking voor huurtoeslag als de huur in verhouding tot je inkomen relatief hoog is. Als je huurtoeslag wilt ontvangen kun je dat aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het berekenen van de hoogte van de huurtoeslag wordt er gekeken naar inkomen, leeftijd, eigen vermogen, samenstelling van het huishouden en de huurprijs. Om huurtoeslag te kunnen krijgen mag de huurprijs (kale huur en een gedeelte van de servicekosten) niet te hoog en niet te laag zijn (tussen de €232,65 en €737, 14).

Wat is er veranderd?

Vanaf 1 januari 2020 is de Wet op de Huurtoeslag van kracht. Dit betekent dat de harde maximale inkomensgrenzen komen te vervallen. Hierdoor verlies je bij een stijging van het inkomen niet meteen de volledige huurtoeslag maar wordt het afgebouwd. Tot en met 2019 moest je wanneer je boven de inkomensgrens uitkwam de volledige huurtoeslag terugbetalen. Ook wanneer je slechts één euro meer inkomen had. Dit betekende dat je er met een beetje meer inkomen flink op achteruit ging, omdat de hele huurslag weg zou vallen. Vanaf dit jaar is de hoogte van de huurtoeslag niet meer alleen afhankelijk van het inkomen, maar ook van de huurprijs, samenstelling van het huishouden en leeftijd. Hoe hoger je inkomen, hoe minder huurtoeslag je ontvangt. Hierdoor kan de huurtoeslag bij een kleine verhoging van het inkomen niet in één keer terugvallen naar nul euro. Er wordt vanaf nu dus per situatie gekeken naar de hoogte van de huurtoeslag. Door deze nieuwe wet hebben veel meer huishoudens in een huurwoning de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. Wil jij weten of je ook huurtoeslag kunt krijgen? Vul dan de proefberekening voor huurtoeslag in. Als je recht hebt op huurtoeslag kun je dit aanvragen via de Belastingdienst bij Mijn Toeslagen.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan