Kwartaalcijfers huurwoningen vrije sector

2 juli 2020

Vanaf mei 2020 publiceren de NVM en VGM NL samen elk kwartaal actuele cijfers over de transactiedata van huurwoningen in de vrije sector. Deze brancheverenigingen registreren jaarlijks samen ongeveer 40.000 huurtransacties in de vrije sector en verzamelen hier data van. Zeker nu, in tijden van de coronacrisis, is het interessant om bij te houden wat de ontwikkelingen op de woningmarkt zijn. Wij hebben de belangrijkste cijfers voor je samengevat.

Landelijke ontwikkelingen

  • De huurprijzen zijn in het eerste kwartaal met 2,4% stijging minder hard gestegen dan in de kwartalen daarvoor
  • De huurprijs per vierkante meter lag op €12,04
  • De gemiddelde huurprijs is het hardst gestegen voor appartementen

Regionale ontwikkelingen

  • De huurprijzen zijn in Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel het hardst gestegen, terwijl de prijzen in Drenthe, Flevoland en Gelderland juist dalen. In Noord-Holland en Zuid-Holland waren de huurprijzen al het hoogst en hier zijn de prijzen dus ook het sterkst toegenomen
  • In Eindhoven (22,1%) en Rotterdam (12,9%) is de huurprijs per vierkante meter het hardst gestegen
Er zijn grote regionale verschillen te zien. Dit komt doordat de manier waarop de woningmarkt zich ontwikkelt per regio verschilt. Zo worden de cijfers voor Noord-Holland bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de gemeente Amsterdam. Dus ook binnen provincies en regio’s zijn er verschillen. In de cijfers van het eerste kwartaal van 2020 zien we dus dat de huurprijzen minder hard zijn gestegen dan de periodes ervoor. Of deze ontwikkeling met het coronavirus te maken heeft zal de rest van het jaar uitwijzen.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan