Prinsjesdag 2020: wat betekent het voor wonen?

6 oktober 2020

Op Prinsjesdag (de 3e dinsdag van september) kondigt het kabinet de begroting en plannen voor volgend jaar aan. Het zijn economisch onrustige tijden, maar het kabinet gaat niet bezuinigen in 2021. Het is juist belangrijk om nu te investeren. Wat dat betekent voor wonen, lees je in dit artikel.

Meer betaalbare woningen

Het kabinet wil starters en huurders meer kans geven op betaalbare woningen, daarom gaan ze opnieuw investeren in de woningmarkt. De investeringen moeten leiden tot 15.000 tot 25.000 extra woningen.

Meer belasting op gas, minder belasting op elektriciteit

In 2021 gelden nieuwe belastingtarieven, waarbij elektriciteit goedkoper wordt en gas juist duurder. Bij een gemiddeld verbruik van 3.180 kWh stroom en 1.370 m3 gas betekent dat:
  • Gas wordt ongeveer € 26,- duurder, elektriciteit € 13,- goedkoper. Het kabinet wil hiermee duurzaam energieverbruik stimuleren.
  • korting op energiebelasting voor ieder huishouden. Dit is een vast bedrag per jaar. Het stijgt in 2021 van € 31 naar € 559,-.
  • Opslag Duurzame Energie (ODE) op elektriciteit en gas stijgt bijna 10%. Dit kost een gemiddeld huishouden ongeveer € 23,-.

Laag inkomen? Huurverlaging aanvragen!

Heb je een laag inkomen, maar betaal je wel een relatief hoge huur voor je sociale huurwoning? Dan kun je als huurder in 2021 een huurverlaging aanvragen. Dat kon eerder ook al, maar het kabinet werkt nu aan een wetsvoorstel waarmee woningcorporaties verplicht worden hier iets mee te doen.

Overdrachtsbelasting voor starters omlaag

De overdrachtsbelasting gaat in 2021 voor starters eenmalig omlaag. Normaal betaal je als huizenkoper voor de overdracht 2% van de aankoopsom. Koop je een woning van € 200.000 euro dan hoef je die € 4000 overdrachtsbelasting dus tijdelijk niet te betalen. Op deze manier houden starters meer geld over om te besteden aan hun koopwoning. Deze regeling geldt tot 2025 en alleen voor mensen onder de 35 jaar.

Een hypotheek krijgen wordt iets gemakkelijker

Een hypotheek krijgen is best lastig, daarom heeft het kabinet twee versoepelingen voorgesteld:
  • Ga je samen een huis kopen? Waarschijnlijk gaat het laagste inkomen voor 90% meetellen bij de hypotheekaanvraag. Voorheen was dit 80%.
  • In 2021 telt een studieschuld minder zwaar mee bij het aanvragen van een hypotheek. Hierdoor kun je met studieschuld straks misschien meer lenen.

Veranderingen voor huizenbezitters

Denk je eraan om een woning te kopen? Houd dan rekening met de volgende veranderingen:
  • WOZ-waarden stijgen in 2021 waarschijnlijk 6 tot 8%. Stijgt deze waarde, dan gaan ook een aantal belastingen omhoog.
  • Verdien je meer dan € 68.507 per jaar, dan daalt je hypotheekrenteaftrek in 2021 van 46% naar 43%.
  • Voor woningen met een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.110.000 daalt het eigenwoningforfait naar 0,5%. In 2020 was dit 0,6%. Een lager eigenwoningforfait zorgt voor een hogere aftrekpost eigen woning. Deze maatregel compenseert de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.
  • Een woning kopen om die vervolgens te verhuren wordt duurder. Vanaf 2021 betaal je een overdrachtsbelasting van 8% in plaats van 2%. Dit geldt ook voor ouders die een huis kopen voor hun kind.
Let op! De bovenstaande informatie bevat kabinetsvoorstellen; deze regels zijn nog niet definitief. Wil je meer weten over Prinsjesdag, de Miljoenennota en de Rijksbegroting? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over huren in een Vereniging van Eigenaren? Neem dan contact met ons op!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan