Rookmelders op iedere verdieping verplicht in alle woningen vanaf 1 juli 2022

18 februari 2022

In huur- en nieuwbouwwoningen gold de verplichting al langer, maar vanaf 1 juli 2022 moet in álle woningen in Nederland een rookmelder aanwezig zijn. Het doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Wat betekent dit voor jou als huurder bij vb&t?

Rookmelder op iedere verdieping

De rookmelderverplichting geldt voor iedere verdieping met een woon- of verblijffunctie. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, moet in iedere kamer een brandmelder hangen.

Een rommelzolder hoeft dus niet voorzien te worden van een rookmelder, maar een zolder met een hobby-, was- of slaapkamer wel. Bovendien is de richtlijn van één rookmelder per verdieping een minimum. Voor optimale veiligheid is de aanwezigheid van een rookmelder aan te raden in alle kamers waar elektronische apparatuur aanwezig is.

Eisen en consequenties

Afgezien van een CE-markering en een EN 14604 certificaat - of NEN 2555 voor rookmelders op netstroom - zijn er geen functionele- of kwaliteitseisen voor rookmelders. Heb je een koopwoning? Dan kun je zelf bepalen of je een slimme rookmelder (die bijvoorbeeld via een app kunnen waarschuwen bij een laag batterijniveau) monteert, of een goedkoper model dat enkel de basisfunctie beheerst: rook detecteren. Wat de beste rookmelder is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

De consequenties voor het niet hebben hangen van een rookmelder ná 1 juli 2022, zijn nog onbekend. Vooralsnog zijn de meeste verzekeraars van plan om geld uit te keren aan mensen die niet voldoen aan de rookmelderplicht, maar of dat in de toekomst ook zo is zal nog moeten blijken. Waarschijnlijk zullen hier in de loop der tijd uitsluitingen voor worden opgenomen in de polisvoorwaarden van verzekeraars.

Wat betekent dit voor jou als huurder bij vb&t?

Je hoeft zelf niets te doen. vb&t Vastgoedmanagement zal namens de gebouweigenaren en beleggers zorg dragen voor de montage van rookmelders in alle woningen. Dit werk wordt uitbesteed aan zorgvuldig geselecteerde partners van vb&t.

In nagenoeg alle gevallen worden rookmelders geplaatst, voorzien van een batterij met een levensduur van 10 jaar. Leggen van elektraleidingen kan door deze werkwijze achterwege blijven, waar mogelijk worden de rookmelders vastgelijmd.

Update plaatsen van rookmelders

Inmiddels voldoet een groot deel van onze woningen aan de gewijzigde wet- en regelgeving, omdat er rookmelders zijn geplaatst.

Huur je bij vb&t en hebben we in jouw huis nog geen rookmelders geplaatst? Wegens een groot tekort aan materialen en onze afhankelijkheid van externe partijen kan het iets langer duren voordat je bericht van ons ontvangt.

Wij zijn ons volledig bewust van de wetswijziging per 1 juli 2022 en stellen alles in het werk om de plaatsing van de rookmelders zo spoedig mogelijk af te ronden.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan