Voor het eerst op jezelf wonen: 5 dingen om te regelen

12 februari 2020

Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen in een huurwoning? Gefeliciteerd! Nu ga je echt op eigen benen staan en kun je je eigen plekje gaan inrichten. Op jezelf wonen betekent ook dat je wat zaken moet regelen en meer verantwoordelijkheid hebt. Daarom hebben wij 5 belangrijke dingen die je moet regelen op een rijtje gezet!

1) Uitzet verzamelen

In je eigen huis heb je waarschijnlijk veel spullen nodig die je eerst nog niet had. Natuurlijk hoef je niet in één dag alles nieuw te kopen, maar een aantal noodzakelijke benodigdheden zijn wel zo handig. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, vriezer, koffiezetapparaat, waterkoker, stofzuiger, dweil, pannen, servies en handdoeken. Waarschijnlijk kom je in de loop van de tijd vanzelf dingen tegen die je nog mist en die kun je dan later altijd nog aanschaffen. Ook hoeft je hele inboedel niet net uit de winkel te komen. Vraag eens rond bij je familie of vrienden. Er is altijd wel iemand die wat spullen heeft die je zo mag overnemen.

2) Contracten voor energie en internet/tv

Als je in een eigen woning gaat wonen moet je zelf voor contracten voor het gas, water en licht zorgen. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook internet en televisie nodig. Om op een voordelige manier een pakket af te sluiten kun je gebruik maken van Utility Provider. Zij kunnen je volledig ontzorgen en helpen aan de beste aanbiedingen van dit moment. Het is verstandig om ruim van tevoren uit te zoeken bij welke aanbieder jij de contracten af wilt sluiten. Zo weet je zeker dat je bent aangesloten op de verhuisdag.

3) Kijk of je recht hebt op huurtoeslag

Als je gaat huren kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Verdien je in verhouding tot de huurprijs die je moet betalen niet genoeg? Dan krijg je met huurtoeslag een steuntje in rug. Of je recht op huurtoeslag hebt hangt af van de hoogte van je leeftijd, inkomen, de hoogte van je huur, woonsituatie en eigen vermogen. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden voor huurtoeslag in 2020.

4) Begroting maken

Op jezelf gaan wonen betekent ook dat je te maken krijgt met een ander uitgaven patroon. Om grip en overzicht te houden over je financiële situatie is het handig om bij te houden wat je inkomsten en uitgaven zijn. In deze begroting kun je je vaste lasten in kaart brengen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, het gas, water en licht, telefoonabonnement, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Vergeet ook niet om in je huurcontract te kijken welke zaken er al zijn inbegrepen bij de huurprijs. Soms zijn gemeentelijke belastingen hierin al meegenomen. Door een overzicht te maken van je vaste maandelijkse lasten weet je zeker dat je aan het einde van de maand nog genoeg geld hebt om boodschappen van te doen. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

5) Verhuizing doorgeven

Niet alleen je familie en vrienden vinden het fijn om je nieuwe adres te weten, ook de overheid en andere instanties willen je post kunnen sturen. Geef daarom je verhuizing door aan de gemeente, dit kan tot maximaal vijf dagen na de verhuizing. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Bij andere instanties zoals de bank, sportclub en je werk moet je je adreswijziging ook doorgeven. Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen is het voordeel dat je de post voorlopig nog bij je ouders kunt ophalen. Zo kun je bij nieuwe post kijken aan wie je het nieuwe adres nog moet doorgeven. Met deze tips lukt het hopelijk om de verhuizing naar je eerste huurwoning soepel te laten verlopen. Wij wensen je veel woonplezier!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan