Waar moet je aan denken als je gaat samenwonen?

7 september 2020

Staan jullie op het punt om te gaan samenwonen? Dan is het tijd om eens na te denken over hoe jullie dat gaan aanpakken. Natuurlijk is het leuk om een nieuwe inrichting uit te zoeken en samen boodschappen te gaan doen, maar er zijn ook serieuzere zaken die geregeld moeten worden. Hoe pak je dat aan? Je leest het hier!

Financieel

Een belangrijk onderdeel van het samenwonen is het financiële stukje. Hoe gaan jullie dit regelen? Het makkelijkst is om jullie inkomsten en verwachte uitgaven in een Excel-bestand bij elkaar te zetten. Bij uitgaven is het belangrijk dat je de vaste lasten in een aparte kolom zet, zodat je precies kunt zien waar je elke maand sowieso rekening mee moet houden. Als alle kosten op een rijtje staan is het tijd om te bespreken hoe jullie deze voortaan gaan delen en welke kosten ieder voor zich behoudt. Misschien zijn jullie inkomsten heel verschillend, in dat geval kun je de lasten hier ook op aanpassen door ze naar rato te verdelen. Dit betekent dat jullie naar verhouding van het inkomen bijdragen aan de gezamenlijke lasten. Wellicht is het openen van een gezamenlijke rekening handig om het overzicht te houden. Hier kunnen jullie dan beiden jullie deel van het inkomen op storten.

Verzekeringen en abonnementen 

Hebben jullie op dit moment allebei een abonnement op Netflix? Dat is niet meer nodig als je in hetzelfde huis woont. Check daarom samen al jullie abonnementen om te voorkomen dat je hiervoor dubbel betaalt. Ook kun je sommige verzekeringen delen. Ga samen na welke verzekeringen jullie allebei hebben en bepaal welke jullie samen nemen.

Samen een woning zoeken of bij elkaar intrekken?

Of jullie gaan samenwonen in de huurwoning van één van de twee of samen in een nieuwe huurwoning gaan wonen maakt belangrijk verschil. Trekt een van jullie bij de ander in? Dan moet de partner een verzoek om medehuurderschap indienen. Pas na schriftelijk akkoord van de verhuurder ben je medehuurder. Wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben hoeft dit niet.

De inrichting

En dan is het tijd voor de leuke zaken! Samen de inrichting en andere benodigdheden voor het huis kopen is een flink project maar wel leuk om samen te doen. Ga je meubels zoals de bank, bed en eettafel kopen? Houd dan rekening met de levertijd en bestel ze op tijd, zodat je er meteen van kunt genieten wanneer jullie verhuizen.  Hebben jullie plannen om te gaan samenwonen en zijn jullie op zoek naar een huurwoning in de buurt? Bekijk dan ons actuele huuraanbod!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan