Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een huurwoning?

18 november 2019

Je hebt een leuke huurwoning gevonden en nu mag je langskomen voor een bezichtiging! Een spannend moment waarbij je misschien al helemaal wegdroomt in je potentiële nieuwe woning. Maar het is belangrijk dat je probeert kritisch te kijken naar de voor- en nadelen van de huurwoning. Waar je op moet letten tijdens de bezichtiging en hoe je er het meeste uit kunt halen? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Stel van te voren een vragenlijstje op

Waarschijnlijk heb je nog wat vragen aan de huidige bewoner of makelaar over de huurwoning. Om te voorkomen dat je iets belangrijks vergeet kun je de vragen het beste opschrijven. Tijdens de bezichtiging doe je namelijk veel indrukken op en kun je in je enthousiasme je kritische vragen vergeten. Denk bijvoorbeeld aan: waar staat de zon, hoe werkt het parkeren, welke apparatuur staat er in de keuken, hoe zijn de buren, en mag je zelf aanpassingen aan de woning doen?

In hoeverre voldoet de woning aan je eisen?

Probeer tijdens de bezichtiging niet alleen door je roze bril te kijken. Aan iedere woning zitten voor- en nadelen, dus ook aan deze. Bij het zoeken naar geschikte huurwoningen heb je op een aantal voorwaarden geselecteerd, dus kijk tijdens de bezichtiging in hoeverre deze woning hieraan voldoet. Natuurlijk kan een woning ook niet aan al je woonwensen voldoen, dus ben hierin wel realistisch.

Bekijk de ligging en de omgeving

Tijdens je zoektocht naar een huurwoning heb je waarschijnlijk enigszins rekening gehouden met de ligging van de woning. Toch is het aan te raden om voor of na de bezichtiging een rondje te maken door de omgeving van de woning, zodat je hier een betere indruk van krijgt. Zijn er bijvoorbeeld genoeg voorzieningen in de buurt en woon je niet aan een te drukke straat?

Ga na welke eisen er worden gesteld

In de advertentie van de huurwoning staat meestal al iets over voorwaarden waar je aan moet voldoen om de woning te kunnen huren. Zoals een inkomenseis. Tijdens de bezichtiging heb je de kans om bij de makelaar na te gaan of er eventuele andere voorwaarden zijn en in hoeverre deze bespreekbaar zijn.

Zijn er gebreken te ontdekken?

Als er gebreken of schade in de huurwoning te vinden zijn is het belangrijk dat deze worden opgelost op vastgelegd in het inspectierapport. Zo kun je achteraf niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij niet hebt aangericht. Ook kun je bij de bezichtiging checken wat je moet doen als er gebreken zijn. Zo weet je van tevoren alvast waar je aan toe bent.

Past de woning bij jou en je toekomst?

De woning die je nu bezichtigt past voor nu waarschijnlijk goed bij jouw woonwensen. Maar past de woning over een paar jaar nog steeds bij jou? Wellicht denk je tegen die tijd aan gezinsuitbreiding of wil je gewoonweg meer ruimte. Het kan zijn dat jouw woonwensen in de toekomst veranderen. Bedenk daarom goed of deze woning daar goed bij aansluit, of dat je tegen die tijd weer wilt verhuizen.

Maak foto’s

Tijdens een bezichtiging komt er veel op je af en krijg je veel informatie. Als je later weer thuis op de bank zit kan het lastig zijn om je de woning precies te herinneren. Maak daarom wat notities en foto’s, zodat je later nog eens rustig terug kunt kijken. Wordt de woning op dit moment nog bewoond? Vergeet dan niet om toestemming voor de foto’s te vragen. Ben jij op zoek naar een huurwoning? Neem dan een kijkje in ons aanbod!

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan