Wanneer moet je bemiddelingskosten betalen als je gaat huren?

29 juli 2020

Meestal hoef je geen bemiddelingskosten te betalen. Toch bestaan er nog steeds huurwoningen waarbij bemiddelingskosten gevraagd worden. Dat is niet altijd terecht. Lees in dit artikel wat bemiddelingskosten precies zijn en wanneer je ze wél moet betalen.

Wat is bemiddeling?

Veel verhuurders schakelen makelaars in om hun woningen te verhuren. De makelaar zet de woning op een website en zoekt een nieuwe huurder. De makelaar zorgt bijvoorbeeld voor informatieverstrekking, bezichtigingen en het huurcontract. Hij of zij is een dan bemiddelaar tussen de verhuurder en (potentiële) huurder.

Wat zegt de wet over bemiddelingskosten?

Sinds 2015 zijn er duidelijke regels over bemiddelingskosten. Wanneer een makelaar in opdracht van een verhuurder optreedt als bemiddelaar tussen een verhuurder en huurder, mag de bemiddelaar volgens de wet geen bemiddelingskosten in rekening brengen bij de particuliere huurder. Dit heeft te maken met gevaar voor belangenconflict tussen de verhuurder en huurder (art. 7:417 lid 1 Burgerlijk Wetboek “BW”).

Wat is het verschil tussen bemiddelingskosten en inschrijfkosten?

Sommige bemiddelaars brengen toch onterecht bemiddelingskosten in rekening bij de huurder. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er soms andere termen gebruikt worden, zoals ‘inschrijfkosten’. Het maakt niet uit hoe je deze kosten noemt; kosten rekenen aan de huurder om te bemiddelen tussen een verhuurder en huurder mag niet. Let dus goed op en vraag waar de kosten precies voor zijn.

Wanneer moet je wél bemiddelingskosten betalen?

Als je als huurder zelf een bemiddelaar de opdracht geeft om een woning te zoeken of te onderhandelen over een woning die de bemiddelaar niet namens de verhuurder aanbiedt, dan mag hij of zij daar kosten voor rekenen. De bemiddelaar voert dan namelijk geen werkzaamheden uit voor een verhuurder, maar alleen voor jou als huurder. Zo kunnen de belangen van de huurder en verhuurder niet verstrengeld raken.

Rekent vb&t Verhuurmakelaars bemiddelingskosten?

Nee. De woningen die je op onze website ziet, bieden we aan namens verschillende verhuurders. Dit betekent dat we optreden als bemiddelaar tussen een verhuurder en (potentiële) huurder. We rekenen daarvoor geen bemiddelingskosten aan de huurder.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan