Wat gebeurt er met je huurwoning als je uit elkaar gaat?

3 januari 2020

Als je relatie is stukgelopen moeten er veel dingen geregeld worden. Woonden jullie samen in een huurwoning? Dan is het belangrijk om te weten wat jullie kunnen doen met de huurwoning. Het is afhankelijk van de situatie wie er in de huurwoning mag blijven wonen. Er zijn verschillende situatie mogelijk. Hieronder leggen we deze aan je uit.

Huurcontract staat op 1 naam

Staat het huurcontract op naam van één van jullie? Dan mag degene die het contract heeft ondertekend in de huurwoning blijven en moet de ander verhuizen. De ander heeft in dit geval geen recht op de woning, omdat hij niet in het huurcontract genoemd staat. Dit geldt ook wanneer er, door verhuurder, toestemming is gegeven voor inwoning en je bij de gemeente op hetzelfde adres staat ingeschreven. Een uitzondering hierop is wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben of getrouwd zijn. In dat geval zijn jullie allebei automatisch huurder met evenveel recht op de huurwoning.

Medehuurder

Was één van jullie eerst ‘alleenhuurder’ en is de ander later als medehuurder toegevoegd? In het geval dat een van beide wil verhuizen, dient het contract gewijzigd te worden. Er zal gecontroleerd worden of degene voldoet aan onze inkomenseis.

Huurcontract staat op 2 namen

Hebben jullie beiden het huurcontract ondertekend? Dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de huurwoning te blijven wonen. Daarom moeten jullie samen beslissen wie er blijft en wie vertrekt. Degene die vertrekt moet door de verhuurder uit het huurcontract worden geschrapt. De verhuurder moet goedkeuren dat er nog maar één huurder overblijft en er moet een allonge ondertekend worden (dat is een nieuw onderdeel van de al bestaande huurovereenkomst). Als ‘alleenhuurder’ moet je namelijk ook nog voldoen aan de financiële huurvoorwaarden. Willen jullie allebei niet in de huurwoning blijven, dan zeg je samen het huurcontract op. Huren jij en je partner een huurwoning bij vb&t en gaan jullie uit elkaar? Dan is het belangrijk dat je aan ons doorgeeft wie er wil blijven wonen, zodat we misverstanden of financiële risico’s kunnen voorkomen. Hiervoor kan je terecht op de website ikhuurbijvbt.nl.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan