Woning Herfstklaar maken

1 oktober 2017

De natuur kleurt oranje en de temperaturen dalen. De herfst is begonnen! Het is dus de hoogste tijd om je woning herfstklaar te maken. Zo kun je schade tijdens een najaarsstorm voorkomen. Wij zetten zeven handige tips op een rij.
  1. Zet losse spullen vast of binnen In de herfst kan het flink stormen. Daarom is een tuincheck geen overbodige luxe. Staan de schuttingen stevig vast? Heb je jouw tuinmeubels en bloempotten opgeborgen? Is de trampoline vast- of binnengezet? Door losse items veilig te stellen, kan schade voorkomen worden.
  2. Snoei de bomen Losse of uitstekende takken in bomen kunnen flinke schade veroorzaken als het stormt. Controleer daarom regelmatig de bomen en struiken in jouw tuin en snoei ze indien nodig.
  3. Maak de dakgoot schoon Zorg dat de dakgoten vrij zijn van bladeren en ander afval. Anders kan het water niet goed doorstromen. Bij bevriezing kan dit tot schade leiden aan de goot en het dak.
  4. Tap de buitenkraan af Tap de buitenkraan af voordat het gaat vriezen. Zo voorkom je gesprongen waterleidingen. Draai voor het aftappen eerst de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. Laat de buitenkraan bij voorkeur openstaan, maar sluit wel de aftapkraan weer af.
  5. Niet alleen luchten, óók ventileren! Vervuilde lucht in je woning kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig te luchten én te ventileren. Luchten betekent dat er even een raam of deur wordt opengezet voor wat frisse lucht. Ventileren houdt in dat er continu verse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Goed om te weten: veel mensen denken dat er meer gestookt moet worden als de ventilatieroosters non-stop openstaan. Dit is niet waar, want een woning met vochtige lucht kost meer om te verwarmen dan een huis met droge lucht. Je kunt dus energiekosten besparen door je woning te ventileren.
  6. Stel de thermostaat goed in Met een klokthermostaat kun je zelf bepalen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Zo hoef je ’s ochtends niet in een ijskoude badkamer onder de douche te stappen. Ben je overdag niet thuis of ga je naar bed? Zet de thermostaat dan laag, bijvoorbeeld op 15 graden. Zo vriest er niets kapot en blijft je huis minimaal verwarmd.
  7. Laat de schoorsteen vegen Waarschijnlijk heb je afgelopen zomer de schoorsteen niet gebruikt. Hierdoor kan die verstopt zijn, bijvoorbeeld door een vogelnest of roetresten van vorige winter. Laat daarom je schoonsteen vegen voor gebruik. Zo voorkom je een schoorsteenbrand.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan