Energie besparen in je huurwoning

18 november 2019

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als huurder heb je vaak niet veel invloed op eventuele energiebesparende maatregelen. Toch zijn er ook in een huurwoning een aantal dingen die je kunt doen om minder energie te verspillen én je maandlasten omlaag te krijgen.

1) Verwarming

De verwarming is een grootgebruiker van energie. Vooral in de wintermaanden heb je deze echt nodig, maar probeer hem niet te hoog te zetten. Je huis hoeft namelijk geen sauna te zijn en met een warm dekentje op de bank kruipen is ook lekker. Door de verwarming als je weg bent en ’s nachts lager te zetten bespaar je heel wat stookkosten. Je kunt de thermostaat hier gewoon op instellen zodat je hier niet iedere dag zelf aan hoeft te denken. Met radiatorfolie kun je het warmteverlies van de radiatoren beperken. Deze folie plak je achter de verwarming waardoor de warmte terug de kamer in weerkaatst.

2) Warm water

Minder warm water gebruiken is beter voor het milieu. De effectiefste manier om minder warm water te gebruiken is door minder (lang) te douchen. Een manier om ook minder water te gebruiken tijdens het douchen is een waterbesparende douchekop. Deze kun je eenvoudig zelf vervangen en als je verhuist ook weer meenemen. Ook door de warmwaterkraan niet langer laten lopen dan nodig en je kleding op lagere temperatuur wassen kun je energie besparen.

3) Stroomverbruik

Elektrische apparaten worden steeds energiezuiniger, maar we gebruiken er tegenwoordig zoveel dat we nog steeds veel elektriciteit gebruiken. Als je een apparaat of oplader niet gebruikt: zet deze dan uit en haal ze uit het stopcontact. Door je gloei-, spaar- en halogeenlampen te vervangen door LED-lampen maak je je huis duurzamer. LED-lampen verbruiken namelijk veel minder energie en hebben een langere levensduur. Ook de vaatwasser, wasmachine en droger zijn duurzamer te gebruiken. Zet deze alleen aan als ze vol zitten. Wellicht kun je met deze tips wat kleine aanpassingen doen om energie te besparen. Heb je nog geen huurwoning of verhuis je binnenkort naar een nieuwe? Check het energielabel dan van tevoren even. Dan weet je vast hoe energiezuinig je toekomstige woning is. In vergelijking met energielabel G bespaar je met energielabel A een paar honderd euro per jaar.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan