Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?

29 april 2022

Je bent op zoek naar een huurwoning in Nederland. In veel gevallen is je nieuwe droomhuis niet zomaar gevonden. De media schrijft bijna dagelijks over de spanning in de woningmarkt. Het is krap en het is voor veel mensen lastig om een passend huur- of koophuis te vinden.

Onze collega’s staan elke dag voor je klaar om je zo goed mogelijk te helpen. En hoe graag we ook iedereen van een fijn nieuw thuis willen voorzien, sneller bouwen kunnen we niet. Het vraagt soms geduld en we begrijpen dat dat niet altijd even makkelijk is.

Maar wat kan je zelf doen? Waar heb je invloed op en waar niet? Je leest alles in dit artikel. Er zijn eerst drie stappen die je niet moet vergeten.

 

Stap 1. Schrijf je in

Dit is de allereerste stap wanneer je een mooie woning hebt gevonden in ons aanbod. Via ons inschrijfformulier schrijf je je snel en gratis in voor de uitgebreide zoekservice in onze regio’s. Op basis van de door jouw verstrekte informatie word je door ons automatisch per e-mail geïnformeerd wanneer er woningen beschikbaar zijn die voldoen aan je zoekwensen.

Stap 2. Reageer op het woningaanbod

Zie je een huurwoning die aansluit bij jouw wensen? Klik op de button ‘REAGEER’ en we nemen contact met jou op om een bezichtiging te plannen. Indien er meerdere kandidaten zijn wordt de woning aangeboden aan de best passende kandidaat. Hierbij kan de inschrijfduur bij vb&t doorslaggevend zijn.

Stap 3. We nemen contact met jou op

En dan… even geduld. In dit artikel geven we antwoord op de vragen die je waarschijnlijk hebt. Heb je een andere vraag? Hier vind je een uitgebreide lijst met onze veel gestelde vragen.

 

Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning worden door ons een aantal algemene toewijzingscriteria gehanteerd:

 • Je bruto maandinkomen (inclusief vakantiegeld en vaste bonussen/toeslagen) dient 3,5-4 keer de maandhuur te bedragen.

 • Het inkomen van je partner wordt in de meeste gevallen voor 1/3 meegeteld. Indien je beide AOW ontvangt, kan het tweede inkomen voor 100% meegeteld worden. Let wel, wij verhuren voor meerdere opdrachtgevers. De inkomensnorm kan per woning verschillen.

 • Je dient te beschikken over een arbeidscontract met een looptijd van nog minimaal één jaar op het moment dat de huurovereenkomst in zal gaan. Voor zelfstandig ondernemers en uitzendkrachten fase B gelden andere inkomensberekeningen en/of aanvullende voorwaarden. Deze worden per individueel geval bekeken. Indien je een fase A uitzendcontract hebt, kunnen wij helaas niets voor je betekenen.

 • Beschik je over meer dan €50.000,- vrij opneembaar eigen vermogen? Dan zullen wij 10% van dit vermogen bij je bruto jaarinkomen optellen. Dit bedrag kan je aantonen door middel van een recent bankafschrift.

 • Ben je zelfstandig ondernemer? Je dient te voldoen aan de eis van een bruto maandinkomen van 4 keer de maandhuur. Er wordt bij verhuur dan een standaard waarborgsom van 3 keer de maandhuur gevraagd.

 • Helaas is het niet mogelijk om garant te staan of om voor iemand anders te huren.

 • Je huurt voor een minimale periode van 12 maanden.

 • Er kunnen specifieke of afwijkende toewijzingscriteria gelden bij woningen/complexen. Deze staan dan bij de betreffende woning vermeld op onze website.

 

Hoe lang is de wachtlijst?

Hier kunnen we geen eenduidig antwoord opgegeven, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. We vragen je te reageren op de woningen passend binnen je zoekprofiel en nemen contact met je op als je de best passende kandidaat voor een woning bent. Vul alle invulvelden in je "mijn dossier" volledig in. Documenten hoeven nog niet geüpload te worden.

 • Hoe selecteren wij de best passende kandidaat?

 • Inkomensnorm

 • Duur van inschrijving als woningzoekende bij vb&t Verhuurmakelaars

 • Profiel kandidaat voor de betreffende woning. Denk hierbij aan senioren complexen(leeftijd) of eengezinswoningen(gezinssamenstelling) 

Zo wordt de (interesse)lijst doorlopen totdat de woning verhuurd is.

 

Kan ik urgentie krijgen?

Helaas is het niet mogelijk om bij ons urgentie te verkrijgen.

 

Hoe lang duurt het voordat ik een reactie krijg na het reageren op een woning?

Dit is verschillend en afhankelijk van meerdere factoren.

 • De woning is nog bewoond: Wanneer een woning nog wordt bewoond door de huidige huurders nodigen wij kandidaten één voor één uit.

 • De woning staat leeg: Wanneer een woning leegstaat, zullen we meerdere kandidaten uitnodigen om te komen bezichtigen.

 • De woning wordt gerenoveerd: Wanneer bij een woning nog werkzaamheden worden uitgevoerd kan het langer duren voordat we kunnen bezichtigen.

 • Als je wordt uitgenodigd voor een bezichtiging ontvang je automatisch bericht. We zullen de status van de woningverhuur altijd delen op onze website en indien een woning is verhuurd aan iemand anders dan krijg je hierover bericht per mail.

 

Ik heb op een woning gereageerd, maar ik hoor niks!

Graag nog even geduld. We nemen contact met je op als jij de best passende kandidaat voor de woning bent om een bezichtiging in te plannen. Als de woning aan iemand anders is verhuurd ontvang je ook een mail.

 • Hoe selecteren wij de best passende kandidaat?

 • Inkomensnorm

 • Duur van inschrijving als woningzoekende bij vb&t Verhuurmakelaars

 • Profiel kandidaat voor de betreffende woning. Denk hierbij aan senioren complexen(leeftijd) of eengezinswoningen(gezinssamenstelling)

 

Heb je nog een vraag? Bekijk onze lijst met veel gestelde vragen. Daar staat vast tussen wat je zoekt! Benieuwd naar onze toewijzing en werkwijze? Hier vind je een uitgebreid artikel met alle informatie die je nodig hebt.

We wensen je veel plezier (en een beetje geduld) met je zoektocht naar een nieuwe huurwoning.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan