Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

11 februari 2021

Schade in en rondom huis is niet altijd te voorkomen. Het is daarom van belang goed verzekerd te zijn. Als je een woning huurt via vb&t Verhuurmakelaars ben je zelfs verplicht om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hieronder vertellen we je meer over deze verzekeringen.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering vergoedt schade aan de ‘losse’ spullen in je huis, tuin. Ook het schilderwerk en de vloer vallen onder deze verzekering. De opgetelde waarde van alle spullen in huis is vaak meer waard dan je denkt. Schade kan dan ook flink in de papieren lopen. Het is daarom van belang een goede inboedelverzekering af te sluiten voor je woning. Op het moment dat je inboedel beschadigd raakt door bijvoorbeeld brand, inbraak, storm of water keert de verzekering een vergoeding aan je uit. Zo kom jij niet voor een torenhoge rekening te staan.

Opstalverzekering

Nu vraag je je misschien af hoe het zit met de ‘vaste’ onderdelen van je huis. Deze onderdelen worden verzekerd met een opstalverzekering. Onder vaste onderdelen verstaan we de onderdelen die je niet uit het huis kan verwijderen zonder dat er schade ontstaat, bijvoorbeeld de leidingen, centrale verwarming, badkamer en het toilet. Bij een huurwoning neemt de eigenaar van de woning de opstalverzekering voor zijn rekening. Als huurder hoef je hier dus geen eigen verzekering voor af te sluiten.

Huurdersbelang

Het kan zijn dat je in overleg met vb&t aanpassingen doet aan het huis, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken. Deze aanpassingen vallen onder het huurdersbelang. Omdat jij de aanpassingen hebt gedaan zijn deze niet verzekerd binnen de opstalverzekering van de verhuurder. Het huurdersbelang kun je daarom wel zelf meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang zelfs tot een maximaal bedrag inbegrepen in de standaard dekking. Heb jij aanpassingen gedaan in je huurhuis die vallen onder het huurdersbelang? Check dan goed of het huurdersbelang meeverzekerd is binnen je inboedelverzekering. Vergeet daarnaast niet om te kijken of het verzekerde bedrag hoog genoeg is voor de waarde van de aanpassingen in huis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je spullen van een ander kapot maakt of wanneer iemand door jouw gewond raakt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en dit kan je een hoge schadeclaim opleveren. Het is daarom raadzaam een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je een woning huurt bij vb&t ben je verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een maximale dekking tot €100.000,-.

Verzekering afsluiten

Via internet zijn diverse vergelijkingstools te vinden om een geschikte inboedelverzekering voor je situatie te bepalen. Kies bij het afsluiten in ieder geval voor een in Nederland gevestigde verzekeringsmaatschappij.

Let op: de verzekeringsverplichting kan per woning verschillen. Bekijk jehuurcontract om te zien wat er van toepassing is op je woonsituatie.

Heb je nog vragen na aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met vb&t Vastgoedmanagement op.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan