De rol van vb&t Verhuurmakelaars in de strijd tegen discriminatie op de woningmarkt

17 juli 2023

Discriminatie op de woningmarkt blijft een hardnekkig probleem. Na een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut uit 2022 blijkt dat veel woningbemiddelaars nog steeds geen harde aanpak hanteren om discriminatie op de woningmarkt te voorkomen. vb&t Verhuurmakelaars maakt zich hard tegen discriminatie en voorkomt handelen naar vooroordelen tijdens het selectieproces dankzij innovatieve systemen. 

 

Een objectief toewijzingsproces 

De systemen van vb&t Verhuurmakelaars baseren zich op twee belangrijke criteria, namelijk inschrijfduur en inkomen. Door deze criteria te hanteren, vermijdt de organisatie het risico op onrechtvaardige behandeling op basis van persoonlijke kenmerken zoals geslacht, leeftijd, etniciteit of achtergrond. Hierdoor krijgen alle woningzoekenden een gelijke kans om in aanmerking te komen voor een woning. 

 

Discriminatie op de woningmarkt 

Gemarginaliseerde groepen hebben nog steeds té vaak te maken met discriminatie op de woningmarkt. Mensen met een buitenlandse naam hebben zeker tot 22% minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging, blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut uit 2022. Uit steekproeven blijkt ook dat veel woningbemiddelaars bereid zijn om op discriminerende verzoeken van opdrachtgevers in te gaan. Slechts 16% van de woningbemiddelaars gaf tijdens de steekproeven duidelijk aan niet mee te willen werken aan de discriminerende verzoeken. Leden van brancheorganisaties, zoals het NVM, discrimineren minder vaak dan niet-leden. 

 

Een eerlijk huurproces 

vb&t Verhuurmakelaars zet zich al jaren actief in voor een eerlijk huurproces. Transparantie en gelijke kansen staan centraal in de kernwaarden van de organisatie. Zo steunt vb&t Verhuurmakelaars het convenant ‘Transparantie aanvangshuurprijzen’ en voorziet de organisatie potentiële huurders van volledige informatie over de woningen. Met de ingang van de wet Goed Verhuurderschap op 1 juli 2023 heeft vb&t Verhuurmakelaars waar nodig ook de werkwijze aangepast om te blijven voldoen aan wet- en regelgeving. Verder hebben alle werknemers recentelijk een cursus gevolgd over vormen van discriminatie op de woningmarkt en hoe je discriminatie voorkomt. 

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan