Huisvestingsvergunning Amsterdam 2021

5 mei 2021

Huisvestingsvergunning Amsterdam 2021: In sommige gevallen heb je een huisvestingsvergunning nodig om in een huurwoning te wonen in de Gemeente Amsterdam. Wil je weten of je een huisvestingsvergunning nodig hebt en of je hiervoor in aanmerking komt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een huisvestingsvergunning?

Een gemeente kan huurwoningen aanwijzen waarvoor een huisvestingsvergunning moet worden aangevraagd. Zonder in het bezit te zijn van een huisvestingsvergunning mag de woning niet worden gehuurd. Het doel van deze regeling is een betere verdeling van huurwoningen met een lagere huurprijs. Een aantal gemeenten in Nederland werken met een huisvestingsvergunning, zo ook Amsterdam.

Wanneer heb je een vergunning nodig in Amsterdam?

Een vergunning is nodig bij een zelfstandige woning:
 • Als je een woning gaat huren met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens in 2021 is €752,33 per maand.
 • Als je een woning gaat huren die vanwege bepaalde voorwaarden een kale huur heeft tot maximaal €1.040,73. Het gaat hierbij om woningen waarvoor voor een periode van ten minste 25 jaar een huurwaarde vanaf de liberalisatiegrens geldt op grond van erfpachtvoorwaarden, private overeenkomsten of een bestemmingsplan.
De huisvestingsvergunning is gebonden aan het adres én aan de bewoners en daardoor niet overdraagbaar aan nieuwe huurders. Bij het huren van een onzelfstandige woonruimte (kamer of studentenflat) heb je geen huisvestingsvergunning nodig.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een huisvestingsvergunning moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
 • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
 • Je moet de Nederlandse nationaliteit, een geldig paspoort van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of een geldige verblijfsvergunning hebben.
 • Je voldoet aan de inkomensgrenzen.

Inkomensgrenzen

Of je in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning is afhankelijk van jouw inkomen ten opzichte van de huurprijs.

 • Sociale huurwoning van woningcorporaties met een kale huur tot €752,33:
Je hebt recht op een huisvestingsvergunning wanneer het gezamenlijk inkomen van het huishouden niet hoger is dan €44.655,- per jaar.

 • Particuliere sociale huurwoning met een rekenhuur tot €752,33:
Je hebt recht op een huisvestingsvergunning wanneer het gezamenlijk inkomen van het huishouden niet hoger is dan €46.679,- per jaar. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de servicekosten. Denk hierbij aan kosten voor de lift- en alarminstallatie, schoonmaak, huismeester en het onderhoud van dienstruimten en gemeenschappelijke recreatieruimten.

 • Gereguleerde middeldure huurwoningen met een kale huur tot €1.041,76:
Je hebt recht op een huisvestingsvergunning wanneer het gezamenlijk inkomen van het huishouden niet hoger is dan €63.237,-. Deze grens is niet van toepassing als je een sociale huurwoning in Amsterdam verlaat. Daarnaast gelden een aantal voorrangscriteria bij middeldure huurwoningen:
 • Woningen van tenminste 61 vierkante meter en met 3 of meer kamers worden met voorrang toegewezen aan gezinnen.
 • Mensen met een lager middeninkomen (jaarinkomen tot €51.997,-) komen eerder in aanmerking voor goedkopere middeldure huurwoningen (huurprijs tot €911,95).
 • Mensen die een sociale huurwoning in de regio verlaten, krijgen voorrang op de toewijzing van middeldure huurwoningen.
Bekijk de website van Gemeente Amsterdam voor meer informatie.

Aanvragen

Een huisvestingsvergunning kun je zelf aanvragen via het digitaal portaal van de Gemeente Amsterdam. Ga je huren bij een woningcorporatie? Dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning.

Kosten

De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn €60,- in 2021. Als je huurt bij een woningcorporatie regelt de corporatie de huisvestingsvergunning en hoef je hiervoor niets te betalen.

Voor meer informatie over de huisvestingsvergunning verwijzen we je door naar de site van de Gemeente Amsterdam.

Huren in Amsterdam

Een huurwoning vinden in Amsterdam kan een uitdaging zijn. Met de hulp van vb&t Verhuurmakelaars kun jij toch een geschikte huurwoning vinden die bij jouw wensen past. vb&t Verhuurmakelaars heeft namelijk een divers aanbod in Amsterdam. Voer jouw specifieke woonwensen in en je krijgt direct een overzicht van alle relevante huurwoningen in Amsterdam. Amsterdam is een zeer populaire stad om te wonen. Niet alleen omdat het onze hoofdstad is, maar ook omdat het als stad van alle gemakken voorzien is, goed bereikbaar en veelzijdig is. Amsterdam biedt haar inwoners naast huisvesting ook ruime recreatiemogelijkheden op het gebied van sport, kunst, cultuur, horeca en natuur. Wil jij een woning in Amsterdam huren via vb&t Verhuurmakelaars? Check dan eerst of je voldoet aan onze inkomenseisen.

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan