Spullen overnemen, hoe werk dat?

7 september 2023

Wanneer huurders ervoor kiezen om hun huidige huurwoning bij vb&t Verhuurmakelaars op te zeggen, hebben zij de mogelijkheid om hun spullen ter overname aan te bieden aan de nieuwe huurder van de woning. Het overnemen van spullen is uiteraard geen verplichting. In dit artikel laten we je zien hoe het overnameproces verloopt. 

Voor wie is het overnemen van spullen gunstig? 

Het overnemen van spullen kan voor beide partijen gunstig zijn. Het leegruimen van je huurwoning is een grote taak die veel tijd en mogelijk ook geld kost. Wanneer een nieuwe huurder enkele spullen overneemt, scheelt het je opruimtijd en waarschijnlijk een ritje naar de stort. Aan de andere kant kan de nieuwe huurder kostbare verhuistijd en geld besparen door bijvoorbeeld de vloeren van de vertrekkend huurder over te nemen. De spullen die ter overname worden aangeboden zijn vaak goedkoper dan wanneer er nieuwe items moeten worden aangeschaft.  

Ook voor het milieu is het overnemen van spullen gunstig. Door items over te nemen, voorkom je dat deze spullen worden weggegooid. Het produceren van nieuwe goederen vereist veel grondstoffen, energie en arbeid, wat vaak milieubelastend is. Door spullen van anderen te hergebruiken verminder je de vraag naar nieuwe productie, wat de milieu-impact verkleint.  

Welke spullen kunnen ter overname worden aangeboden? 

In principe kunnen alle spullen ter overname worden aangeboden als ze niet stuk zijn, met uitzondering van tegelvloeren en tuinhuisjes. Schade kan niet ter overname worden aangeboden. Vloeren overnemen gebeurt regelmatig, maar ook koelkasten, wasmachines en andere apparaten kunnen worden overgenomen door nieuwe huurders. Denk ook aan kleinere items zoals gordijnen, kasten, raamstickers en kapstokken.  

Alleen bij aansluitende verhuur 

Vertrekkende huurders kunnen hun spullen enkel ter overname aanbieden wanneer er een nieuwe huurder is aangewezen vóór hun vertrek. De vertrekkende huurder en de nieuwe huurder krijgen de kans om samen afspraken te maken over spullen die ter overname worden aangeboden. Indien de huurwoning nog niet verhuurd is wanneer de vertrekkend huurder de woning verlaat, dient de woning leeg opgeleverd te worden en kunnen spullen niet ter overname aangeboden worden. 

Mag er geld worden gevraagd voor spullen die ter overname worden aangeboden? 

Vertrekkende huurders die hun spullen ter overname aanbieden zijn vrij om een vergoeding te vragen voor de items. Dit dient tegen een redelijke vergoeding te zijn. vb&t is géén partij in deze onderhandeling, maar kan bij (vermoeden van) misbruik van de situatie ingrijpen. De afspraken worden vastgelegd in het overnamerapport

Hoe bied ik mijn spullen aan ter overname? 

Wanneer de nieuwe huurder komt bezichtigen, kunnen jullie overleggen over spullen die ter overname worden aangeboden. Het overnamerapport kan alvast ingevuld en ondertekend worden. Echter is dit document pas geldig wanneer vb&t Verhuurmakelaars de nieuwe huurder officieel heeft aangewezen en de nieuwe huurder de huurovereenkomst heeft ondertekend. Het ingevulde overnamerapport, getekend door beide partijen, dient bij de sleuteloverdracht in de woning aanwezig te zijn zodat deze door de woninginspecteur in het inspectierapport kan worden toegevoegd.   

terug naar overzicht

Dé verhuurspecialist van Nederland

Met een woningbestand van 15.000 woningen is vb&t Verhuurmakelaars een van de grootste verhuurspecialisten van Nederland. We hebben 55 jaar ervaring in het verhuren en beheren van woningen.

Op de hoogte blijven van ons woningaanbod?

Maak een account aan en ontvang van ons per e-mail updates met voor jou relevant woningaanbod.

Maak een zoekprofiel aan